Как да удължим живота си

През последните години коензимът НАД+ стана популярен като мощна добавка против стареене

Никотинамид-аденин-динуклеотид (НАД+) е коензим, участващ в окислително-редукционни дейности в митохондриалната електронна транспортна верига и е идентифициран като ключов регулатор на удължаващите живота ефекти.

Какво е НАД+ ?
Никотинамид-аденин-динуклеотид (НАД+) е коензим, който се намира във всички живи клетки. Необходим е за извършване на много жизненоважни биологични процеси в тялото. Разговорно е наричан като просто НАД (без плюс). Този знак обаче има значение, тъй като терминът НАД се използва за съвместно означаване на различните форми на НАД:
молекулите НАД + и НАДХ.

НАД+ е окислител, който улавя електрони от други молекули и по този начин става редуциран.
НАДХ е редуциращ агент, който се образува от намален НАД+ и след това може да се използва за даряване на електрони на други молекули, като по този начин отново става НАД+.
По-високото съотношение НАД+ към НАДХ създава по-лесно достъпна енергия и кара клетките да произвеждат собствената си енергия по-ефективно. Изобилието от енергия от храната повишава НАДХ и понижава нивата на НАД+.
През последните няколко години НАД+ стана много популярен като мощна добавка против стареене, която е насочена към основните причини за това – недостиг на производство на енергия. НАД+ е коензим, участващ в почти всички метаболитни процеси в човешкото тяло. Без НАД+ настъпва смърт, а нивата на НАД+ намаляват с възрастта.
В речта си за Нобеловата награда през 1930 г. Ойлер-Челпин казва, че НАД+ е: „един от най-широко разпространените и биологично най-важните активатори в растителния и животински свят.“

 


Каква е ролята на НАД+ в човешкия организъм ?

 • Метаболизмът на НАД+ контролира енергийната хомеостаза в клетките и насочва адаптивни и клетъчни реакции към промени в енергийния статус.
 • НАД+ е необходим за превръщането на храната, която ядем, в енергия и използването й за свиване на мускулите, функциониране на нервите и т.н. Недостигът на НАД+ причинява хронична умора, изтощение и атрофия.
 • Ниският НАД+ нарушава мозъчната функция, увеличава дегенерацията на мозъка, възпалението, телесните мазнини, умората и загубата на мускули. При мишки високи нива на НАД+ подобряват когнитивното функциониране и предпазват от Алцхаймер.
 • Ниският НАД+  намалява наличието на кислород до клетките, което понижава митохондриалната функция.
 • НАД+ защитава клетките от оксидативен стрес с помощта на сиртуини, които след това помагат за разрастването на кръвоносните съдове и мускулите. Сиртуините са група протеини, които често се наричат „гени на дълголетието“ поради ползата им при стареене и дълголетие. Те предпазват ДНК от увреждане и подпомагат дължината на теломерите.

С възрастта нивата на НАД+ намаляват в много тъкани, което влияе на сиртуиновата активност, като по този начин намаля жизнеността и енергийни нива на тялото. Този спад на НАД+ най-вероятно се дължи на дефект в биосинтезата и повишено изчерпване на енергията. Смята се, че загубата на НАД+ е причинена от натрупване на оксидативен стрес и увреждане на ДНК, което се случва по време на стареене. С напредване на възрастта тялото е по-податливо на загуба на мускулна маса и митохондриална дисфункция, които ускоряват стареенето и могат да причинят заболявания, свързани с възрастта. Повишаването на НАД+ може да облекчи тези ефекти.

За да се получи НАД+, той трябва да бъде създаден от НМН (никотинамид мононуклеотид) или чрез собствената ни ендогенна биоенергетика.

 


Ето как може най-просто да увеличите нивата на никотинамид мононуклеотида:

 1. Консумация на животински протеини. НАД+ може да се синтезира от аминокиселините триптофан или аспарагинова киселина. Животинският протеин е най-бионаличният източник на НАД+ прекурсори.
 2. Добавка с витамин В3 или ниацин също може да повиши нивата на НАД+. Ежедневната препоръчителна доза е 20 mg ниацин на ден, макар нови изследвания да сочат полза от много по-големи дози от това. Ниацинът може да се намери в животински храни и протеини. Ниацинът в растения или царевични продукти са по-малко бионалични и могат да не запълнят нуждите за витамин В3.
 3. Консумация на ферментирали храни. Ферментирали храни като кисело зеле и комбуча имат витамини от група В и повишават НАД+. Процесът на ферментация произвежда НАДХ и лактат, който създава НАД+.
 4. Влизане в състояние на кетоза. Кетоновите тела намаляват производството на реактивни видове кислород в митохондриите, като увеличават НАДХ окисляването в НАД+. Кетогенната диета насърчава повишаването нивата на НАД+ поради окисляване на мастни киселини и изчерпване на глюкозата. Въпреки това плодовете могат да активират ензими, които помагат за превръщането на НАДХ в НАД+. Така че някои плодове могат да бъдат добри дори при диета с ниски въглехидрати.
 5. Спортът, периодичното гладуване, както и горещите сауни увеличават НАД+ и сиртуин.

Всички тези неща се свързват с увеличаване използването на енергия в организма по време на разхода на самата енергия. Това увеличава НАД+ съотношенията и оборотите на сиртуини, които след това имат каскаден ефект върху другите пътища за увеличаване на дълголетието.Балансът е важен

Както и с всичко друго, така и с повишаването на НАД+ не трябва да се прекалява. Твърде високи нива могат да нарушат съня и да предизвикат несъответствия в циркадния ритъм. Дори може да повлияе на апетита и да предизвика необичайни цикли на глад. Причината е, че при твърде високи нива на НАД+, клетките ще имат повече енергия, с която ще трябва да се справят. Ето защо целта трябва да е преобразуване на НАД+ в НАДХ, за да може да се използва за метаболитна хомеостаза.
Това може да се осъществи чрез изразходване на енергийните депа (с физически упражнения или гладуване) и презареждане с достатъчно количество калории. Този вид рециклиране поддържа баланса между анаболизъм и катаболизъм.

 

 


Какво може да намали нивата на НАД+ ?

 • Хроничното възпаление и оксидативният стрес;
 • Циркадните несъответствия на ритъм;
 • Системното консумиране на твърде много калории повишава НАД+ и понижава НАДХ;
 • Високата кръвна захар и инсули;
 • Алкохолът понижава НАД+ и може да причини хронична умора.

Не е нужно да се стремите към намаляване на НАД+, но все пак имайте предвид необходимостта от добро балансиране.


Какви храни могат да завишат нивата на НАД+ ?

 • Суровите млечни продукти са чудесен източник на никотинамид рибозид (НР), който е един от прекурсорите на НАД+;
 • Мазни риби като сьомга, скумрия, сардини и пъстърва са с високо съдържание на НАД+, както и и други мастноразтворими витамини, необходими за производството на енергия;
 • Хранителната мая и ферментирали храни като киселото зеле са пълни с бактерии и витамини от група В;
 • Домашни птици – пилешко, пуешко, а също и тиквеното семе, имат триптофан, който завишава НАД+;
 • Добавките с витамин В могат да помогнат за превръщането на B3 в НАД+. Приемът на 100-250 mg никотинамид рибозид е ефективна доза;
 • Витамин D може да помогне за синтеза на витамини от група В и по този начин насърчава производството на НАД+.

Дефицитът на витамини от групата В може да причини много проблеми, свързани с ниски нива на НАД+, като отслабено възстановяване на ДНК, компрометирана имунна система и повишен риск от рак.

Ето защо най-добрият ви залог е да опитате да получите своите витамини от група В и други хранителни вещества от най-бионаличния източник, които са животински храни като месо, риба и здравословни мазнини.

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: