5 абсурдни мита за гладуването

Всички сме чували многото шум около….

„Трябва да се яде 5-6 пъти на ден“

„Редовното хранене ускорява метаболизма“

„Закуската е най-важното хранене за деня“

 

И защо ?

Когато потърсим, никаде не намраме доказателства за достоверността на тези съвети. По-вероятно е да намерим доказано обратното.

В последните десетилетия честият прием на храна (и то преработени) е драстично увеличен сред населението, което от своя страна увеличава затлъстяването и болестните състояния.

От античността гладуването е сред най-мощните методи за лечение на всякакви състояния – от депресия и безсъние до висок холестерол и болести на черния дроб.

Само се замислете защо Исус пости, христианите постят, мюсюлманите постят, будистите постят..

Ползите от гладуването са твърде огромни за да бъдат игнорирани. Ето за това искам да ви представя най-известните митове за фастинга (гладуването) и да ви уверя, че са само митове и няма никаква истина в тях.


Мит № 1 „Закуската е най-важното хранене за деня“

Всички сме чували, че трябва да ядем закуска и че тя е най-важното хранене за деня.

За съжаление това е ужасен съвет.

Когато се събудите сутрин, нивото на инсулин е доста ниско и повечето хора тепърва започват да влизат в гладно състояние, 12 часа след последното хранене от предишния ден. Най-лошото, което бихте могли да направите е да ядете храна. Това завишава инсулина и глюкозата и незабавно изключва изгарянето на мазнини.

Много по-добър избор би било да изтласкате първото хранене на деня си най-малко няколко часа напред, през които можете да влезете напълно в гладно състояние и да изгорите складираните телесни мазнини.

Голяма грешка би било да ядете закуска с високо съдържание на въглехидрати, завишавайки инсулина и глюкозата възможно най-много.

Освен че ще прекратите изгарянето на мазнини за 12 часа, това ще доведе до възможно най-много калорийни запаси, както и осигуряване на изгарянето на глюкозата, а не на мазнините.

Ако наистина имате нужда от закуска и не можете да се справите с глада, изяжте нещо, което няма въглехидрати, най-добре богато на полезни мазнини. Така ще се справите с глада и няма да качите толкова нивото на инсулин.

Интересно е, че когато се адаптирате към горене на мазнини няма да изпитвате никакъв глад и прескачането на хранения ще е изключително лесно.

Това носи със себе си последствия благоприятни не само за здравето, а и за финансите ви и свободното ви време.

 

Мит № 2 „Яжте често и по малко“

Друг безполезен съвет.

Казвали са ни да се храним често за да „пазим добра обмяна на веществата “ и „ да не позволяваме на тялото да влиза в режим на глад “.

Всичко това е точно обратно на истината:

За да изгорите мазнините, трябва да прекарате колкото се може повече време в режим на глад за да станете по-ефикасни в горенето на складирани телесни мазнини, а не прием на калории от постоянно хранене.

По същия начин ни е казано да консумираме протеин често през целия ден, за да се изгради мускул, и това също не е доказана истина.

Да, вие искате да ядете адекватно количество протеин за изграждане на мускули, но яденето на необходимото количество веднъж на ден ще ви достави нужната доза.

Няма нужда и полза от протеинови прахове, шоколади, и други продукти химично създадени да „повишат мускулната ви маса“.

 

Мит №3 „Ако гладувате ще загубите мускулна маса“

Много хора се притесняват, че ако започнат да гладуват, те или ще спрат да правят мускули, или може би дори ще загубят мускули. Това не е истина. Ако това беше истина, хората днес нямаше да са тук. Всъщност хормонът на растежа се увеличава по време на глад (както по време на сън).

Хормонът на растежа може да бъде наречен “хормон на глада”, тъй като той се повишава с около 2000% след 24 часа на гладно. Хормонът на разтежа е силно анаболен (изгражда мускулатура) и се използва в комбинация с тестостерон от културисти, които искат едновременно да изграждат много мускули и да изгарят толкова мазнини колкото е възможно.

Хормонът на растежа се покачва по време на глад, за да помогне за запазването на мускули в моменти на гладуване и в това има смисъл. Ако нашите предци губеха мускули и здраве при глад, нямаше да имат силата да ловуват и човечеството щеше да изчезне.

Също така, хората изпитват повишено ниво на фокус и бдителност по време на гладуване благодарение на отделянето на епинефрин и норепинефрин (по-рано в нашата еволюцията тази увеличена енергия и бдителността са помогали за хващане на плячка).

 

Мит №4 „Метаболизмът ви става по-бавен когато гладувате“

Това е напълно невярно.

Редица изследвания доказват, че при гладуване до 72 часа метаболизмът изобщо не се забавя, а напротив – може да се ускори леко благодарение на отделянето на катехоламини (епинефрин или адреналин, норепинефрин и допамин) и активиране на симпатиковата нервна система (симпатиковата нервната система често се счита за система за „борба“, докато обратното е парасимпатиковата нервна система или „почивка за храносмилане“).

Смисъла в това е, че „борбата“ симпатизира на нервната системата и се активира през деня, когато хората (ловци) са най-активни и в състояние на глад (в търсене на храна), след което следва парасимпатиковия режим, или „почивката и храносмилане“ вечерно време предназначена за едно голямо хранене.

 

Мит №5 “Ако не ям ще получа ниска кръвна захар (хипогликемия)”

Проучванията показват, че здрави хора, без медицински състояния, които не приемат никакви лекарства за диабет, може да гладуват за изключително дълги периоди от време, без да страдат от хипогликемия.

Всъщност, почти всички усещания за хипогликемия или ниска кръвна захар (при недиабетици) са в резултат от яденето на въглехидратна храна с много висок гликемичен индекс няколко часа преди това (завишаване на кръвната захар и на инсулин, след което кръвната захар пада бързо).

 

Ако сте диабетик, особено ако сте на лекарства, определено трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете режим на гладуване.

Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете гладуване, ако имате някакви други медицински проблеми!

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: