ЧУДОТО НАРЕЧЕНО OMAD (One Meal a Day)

Ако следвате тенденциите за отслабване, сигурно сте срещали подхода “Едно хранене на ден”. За някои това сигурно звучи твърде крайно или налудничево, но всъщност, има много предимства при този стил на гладуване и той далеч не е толкова труден за изпълнение, колкото изглежда.

OMAD (One Meal a Day) е не толкова диета, колкото модел на периодично гладуване. Както подсказва името, с OMAD ядете само веднъж на ден. Прекарвате 23 часа от деня в постене и имате едночасов прозорец на хранене. През това време изяждате вашата единична, голяма порция за деня. През тези 60 минути консумирате броя на необходимите калории за целия ден.

Удълженият период на гладуване е полезен за организма поради много причини, някои от които са описани подробно по-долу.

Коригирането на инсулиновата резистентност и проблемите с кръвната захар са от съществено значение за избягването на общи здравословни проблеми. Правенето на това чрез гладуване може да помогне за решаването на много проблеми в цялото тяло и може да ви помогне с всичко – от загуба на тегло до проблеми с паметта.

 

За кого е подходяща тази диета?

Важно е да се отбележи, че само хора, които имат предишен опит с периодично гладуване, трябва да изпробват диетата OMAD. Не съветвам да преминавате направо от обичайните си навици към едно хранене на ден. Това причинява прекомерен стрес на тялото ви, което само ви вреди, а не помага. Изградете пътя си към OMAD като постепенно увеличавате времето, в което гладувате ежедневно.

 

Кога е най-доброто време се изяде храненето?

От всеки човек зависи да определи кога е най-подходящото време да консумира калориите си за деня. Някои предпочитат да изяждат всичките си дневни калории по време на закуска, други на обяд, а други на вечеря. Има много различни гледни точки и няма абсолютен правилен отговор на това кое е най-доброто. Според мен, ако искате да работите с тялото максимално и най-ефективно, яденето късно през деня е за предпочитане.

Телата ни прекарват голяма част от деня под контрола на симпатиковия дял на нервната ни система. Тази система ни помага да реагираме на стрес и през деня телата ни естествено са малко по-стресирани.

В процес на преминаване към „нощен режим“, парасимпатиковият дял на нервната система се активира. Този клон насърчава почивката и храносмилането. В последната част на деня телата ни са по-добре разположени към добро храносмилане. Това е една от причините, поради която препоръчвам да ядете едното си хранене или по-късно следобед, или вечер.

Храненето по-късно през деня също е по-удобно за работещи или хора с натоварено ежедневие, а и можете да се насладите на вечеря със семейство или проятели, което спомага за обилно и пълноценно нахранване.

 

Избягвайте дефицит на хранителни вещества.

Някои версии на OMAD ви позволяват да ядете всичко, което искате (буквално всичко каквото ви се иска). Препоръките обаче са да направите това ястие колкото е възможно по-хранително. Избягвайте въглехидратите и яжте много здравословни зеленчуци, заедно със здравословни източници на мазнини и протеини.

Не пропускайте да си набавите всички нужни калории с това ядене за да избегнете падане на кръвната захар. Първите симптоми на прекалено малко калории са главоболие, нервност, сърцебиене, треперене. Усетите ли тези симптоми, не се паникьосвайте(освен ако не сте диабетици или имате други диагнози)! Просто увеличете приема на калории.

 

 

Топ ползи от OMAD

 

Ето и списък с някои от най-добрите ползи на хранене веднъж дневно:

 

 1. Пестене на пари
  Когато ядете само едно хранене на ден, няма съмнение, че ще спестите пари. Когато намалите количеството хранителни стоки, които трябва да купите, както и броя пъти на ядене, спестяванията могат да бъдат значителни.
 2. Пестене на време
  Хората отделят много време за храна. Независимо дали се дължи на пазаруване на хранителни стоки, приготвяне на храна, хранене, почистване или опаковане на нещо за „в движение“, работата и времето за приготвяне на няколко хранения на ден може да отнеме часове. Без толкова време, отделено за храна, можете да правите и много други неща през деня, както и да станете по-продуктивни.
 3. Подобряване на храносмилането
  Постенето толкова дълго всеки ден наистина може да помогне за сваляне на напрежението от храносмилателната система. Дава на жлъчния мехур, стомаха, панкреаса и дебелото черво почивка. Планът за еднократно хранене на ден може да бъде особено полезен за хора с храносмилателни проблеми, като синдром на раздразненото черво (IBS).
 4. Укрепване на имунната система
  Преминаването през дълги периоди на гладуване е мощен начин за повишаване на имунната активност. Независимо дали имате алергии, автоимунни или възпалителни състояния, периодичното гладуване е чудесно решение. Гладуването може дори да помогне в борбата с рака.
 5. Увеличаване на автофагията
  Автофагия е  процес в организма, при който повредените клетъчни части се рециклират в нови тъкани. Освен това помага на тялото да се отърве от неща като вируси, плесени, гъбички и кандида. Гладът стимулира този процес на рециклиране и детоксикация. Това укрепва имунната система и поддържа тялото свежо и здраво.
 6. Намалява чувството на глад
  Може да си мислите, че ако се храните само веднъж на ден, стомахът ви ще свири от глад в останалото време. Но когато се адаптирате към този начин на хранене и тялото ви премине в режим на горене на мазнини за енергия, гладът всъщност отминава. Като цяло се чувствате много по-малко гладни и много по-енергични.
 7. Здрава и красива кожа
  Този модел на хранене може да помогне на кожата ви да изглежда и да се чувства страхотно. Ще изпитате по-гладка и по-млада кожа поради анти-стареещите ефекти и увеличените ползи от автофагия.
 8. Подобряване на настроението
  Много промени в настроението се дължат на проблеми с кръвната захар. Такъв е случаят с неща като депресия и тревожност. Когато гладувате, проблемите с инсулин и кръвна захар минават извън контрол, настроението ви се подобрява и се чувствате по-добре.
 9. Подобрение на когнитивната функция
  Този модел на хранене наистина е чудесен за засилване на съзнанието. Може да има ползи за деменция, лоша памет, липса на фокус и проблеми с концентрацията. След като тялото ви е свикнало с този стил на хранене, всичко това се подобрява.
 10. Намаляване на възпалителните процеси
  Облекчение при състояния като артрит. Това е така, защото проблемите с кръвната захар често са в основата на възпалението. Когато коригирате тези проблеми, възпалението намалява.
 11. Намаляване на кръвното налягане
  Високият инсулин стои зад високото кръвно налягане. OMAD понижава инсулина в тялото, което намалява кръвното ви налягане заедно с него.
 12. Подобряване на диабет
  Кетогенната диета и периодичното гладуване могат да ви помогнат да подобрите състоянието на диабет и проблеми с кръвна захар. Кето диета с ниско съдържание на въглехидрати заедно с периодично гладуване са два чудесни инструмента за диабета.
 13. Тялото се превръща в машина за изгаряне на мазнини
  Едно от предимствата, които хората обичат най-много в диетата OMAD, е че им помага да отслабнат и да се сдобият с плосък корем.
 14. Подобряване на мускулатурата
  Може да се притеснявате, че ще загубите мускули ако не ядете толкова дълго време ежедневно. Фастингът обаче засилва хормона на растежа и помага да се предпази тялото от загуба на мускули. Всъщност гладуването дори помага за увеличаване на мускулната плътност и маса, а не обратното.
 15. Справяне с бавен метаболизъм
  Ако имате бавен метаболизъм, това наистина е стилът на хранене, предназначен за вас.
 16. Увеличаване на умствената ви яснота
  Хората, хранещи се веднъж на ден отчитат, че се чувстват наистина много добре психически. Някои дори съобщават за еуфорично усещане.

 

 

 

Информацията в тази статия е базирана на лекции и съвети от Др Берг

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: