Супер ли са супер храните или всичко е просто реклама ?

Така наречените супер храни стават все по-популярни, а цените им са направо космически. За да можем да ги приемаме в неограничени дози и по всяко време, те дори са превърнати и в хранителни добавки – капсули, прах, течни… за всеки вкус по нещо. Четейки описанието си казваме “е, да, то затова е скъпо”, най-добрия антиоксидант, противовъзпалително, защитно, лечебно свойство и се бори срещу рака !

Как пък не !

Освен супер храни, здраво ни е набито в главите и че зеленчуците са едва ли не жизненоважни и само който ги яде е здрав. Другите са болни. От липса на витамин С!

Странно как инуитите са оцелели толкова години без да са яли зеленчуци три пъти дневно…?

 

В интерес на истината, да, зеленчуците имат доказани свойства, витамини и полезни съставки, но това не ги прави по-добър източник на полезни вещества от животинските храни.

Точно обратното, те могат да бъдат силно токсични и много от съставките им следва да бъдат избягвани.

 

Темата за зеленчуците винаги е била позитивно разисквана и тяхното консумиране силно насърчавано от “специалистите”. Ползи от тях са многократно изтъквани и определяни като есенциални за съществуването на човечеството. Знанията в областта на нутриционолгията се разширяват, а новите проучвания обработват далеч повече данни и правят нови открития относно ефекта на продължителна и честа консумация на зеленчуци върху човешкият организъм. Монетата винаги има две страни, макар в случая със зеленчуците да е изтъквана винаги само лъскавата страна.

Тук искам да отбележа, че освен новите проучвания, които сочат данни за липсата на необходимост от зеленчуците, има и дани, стари почти колкото света, доказващи същото. Неандерталците не са яли салати и въпреки това са оцелели без да страдат от болести като дабет, затлъстяване и др. съвременни болести.

Днешните времена обаче са много по-развити и ни предлагат всякакви вкусови изкушения. Не ви казвам да се лишите от всички тях, но контролирайте дозите и не прекалявайте със по-долу описаните елементи на някои храни, тъй като те са хорметични и освен ползи имат и много вреди.

Представата за растенията като хорметични е силно разисквана тематика сред учените. И има защо..

Множество болести, алергии, автоимунни състояния се свързват с употребата на растителни и провъзгласени за „супер“ храни. Макар повечето от хората никога да не свързват симптомите си с употребата на растения или пък да не усещат дискомфорт след консумацията им, има множество научни и клинични (не бъркайте тези с анекдотични) проучвания, разкриващи потулени тайни за така силно промотираните растителни храни с „чудодейни“ ползи за хората.

Какво се има предвид с растения, които са хорметични ?

Хормезисът се определя първоначално в областта на токсикологията като феномен, при който организма проявява стимулиращ отговор към съединение при ниски дози, но показва инхибиторен отговор на същото съединение при по-високи дози, т.е, че малките количества от тези съединения могат да бъдат полезни за вас, но приети в големи дози, те могат да се окажат болестотворни.

Хормезисът се определя като адаптивен отговор на клетките и / или организмите към умерен, обикновено прекъсващ се стрес, а причинителите, които предизвикват процеса на хормезис, се наричат хорметини.

Хорметините са широко класифицирани във физически, психологически и биологични / хранителни. Физически упражнения, облъчване, термичен шок и студен стрес са групирани под физическите хорметини. Фактори, които водят до социално и психическо благополучие на даден индивид, се класифицират като психологически хорметини. Те включват умствена ангажираност като интензивна мозъчна дейност и фокусирано внимание като медитация. Хранителните хорметини, идентифицирани досега, включват ресвератрол, епигалокатехин галат, куркумин, кверцетин, алицин, капсаицин, карносова киселина и сулфорафан.

 

Известни храни – хорметини:

– Кверцетин – ябълки, лук, каперси, малка червена боровинка, сливи, синя боровинка, френско грозде.

– Сулфорафан – броколи и особено техните семена и кълнове.

– Куркумин – къри, куркума.

– Ресвератрол – червено вино, фъстъци, сурово какао, черен шоколад, малини, боровинки.

– Карнозин – пуешко месо, кокоше месо.

– N-ацетилглюкозамин – гъби, хрущяли, скариди

 

Рекламите за ползите от тези провъзгласени за „супер” храни са толкова силно промотирани под различни форми, че всяко едно обратно твърдение звучи напълно радикално особено за инфлуенсърите и компаниите печелещи от промотирането на продукти, съставени от тези вещества. И един прекрасен пример за това е сулфорафана. Макар той да е в състава и на други кръстоцветни зеленчуци, най-популяризирано е присъствието му в броколи и техните семена и кълнове.

Сулфорафан (4-метилсулфинибутил изотиоцианат) съединение, което се образува когато прекурсорът глюкорафанин (изотиоцианат), се комбинира с ензима мирозиназа. Тези две молекули, мирозиназа и изотиоцианат се свързват когато растението е сдъвкано. Молекула прекурсор, която не е токсична, се свързва с ензим, който я разгражда, при сдъвкване на растението и крайният резултат е силно токсична молекула. Този модел се среща и при други разтения, като например Касава (Cassava) или Тапиока, която е силно токсична. Тапиоката най-често е под формата на брашно или прахообразна субстанция и се произвежда от ядливите корени на маниоката (Manihot esculenta), наричана още касава. Тя се среща много често като заместител на нишесте в рецептите на нисковъглехидратни диети. В случая с тапиока, прекурсорът линамарин се свързва с ензима линамераза и образува циановодородна киселина, която е силно токсична.

Няколко клинични проучвания показват, че изотиоцианат сулфорафан, който присъства в броколи и е особено концентриран в техните семена и кълнове, под формата на глюкозинолат глюкорафанин, може потенциално да допринесе за предотвратяване на рак. При по-горе описаното следствие от комбинацията на молекулите обаче е установено насърчаване на туморни клетки в следствие на приема на сулфорафан, както и резистенция на химиотерапия.

Освен, че противораковите свойства на сулфорафана са напълно оспорими, глюкозинолатите, и по-специално глюкозинолат глюкорафанин е с доказано противодействие при хора с нарушена функция на щитовидната жлеза. Глюкорафанин се „надпреварва“ активно с щитовидната жлеза за йод, който знаем е ключов елемент за щитовидната функция. Глюкорафанин е доказал и негативно влияние върху чернодробната функция при плъхове.

Сулфорафанът е толкова окислително реактивен, че би създал твърде много окислителни щети в едно растение ако присъстваше там самостоятелно. Той се появява в състава само когато мирозоназа достигне до глюкорафанина, т.е растението се сдъвче или нареже. Безспорно глюкорафанина по себе си има и положителни качества и ние може да искаме да получаваме повече от него чрез храната си. Именно заради това се насърчава консумацията на броколи и особено техните кълнове, защото там е най-силната концентрация на глюкорафанин.

Индустрията промотираща суплементиращи таблетки, прахове и кълнове е толкова огромна, че е в състояние да подлъже всеки, използвайки данните от тези проучвания по най-изгодния за тях начин, за да ви накара да консумирате сулфорафан, куркумин и др. като обезумели.

Изотиоцианатният (ITC) сулфорафан (SFN) е показал, че при ниски нива (1–5 µM) насърчава клетъчната пролиферация до 120–143% от контролите в редица човешки клетъчни линии, докато на високи нива (10–40 µM) инхибира такава клетъчна пролиферация. За сравнение, 1–5 µM се равнява на приблизително 2 грама броколи, установено при проба на близо 100 различни вида и от ралични източници броколи в региона на Балтимор, САЩ.

Подходящата доза кълнове от броколи зависи от няколко фактора като възрастта, здравето на потребителя и няколко други състояния. Понастоящем няма достатъчно научна информация, за да се определи подходящ диапазон от дози за кълнове от броколи, които да се считат за безопасни и ползотворни.

В състава на кълновете от броколи знаем има 100 пъти повече суфорафан, отколкото в самият зеленчук броколи.

Това разбира се, не означава, че трябва да спрете броколито завинаги, но за тези от вас, които имат пропускливи черва, страдат от газове, подувания, автоимунни заболявания, особено хашимото, рак и много други, препоръчвам силен контрол на хорметините в диетата ви.

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: