Химия на чувствата и емоциите – нека поемем контрола им в свои ръце

Всички емоции  са резултат от различни биохимични процеси и разбирайки кой точно стои зад дадена емоция или мисъл, човек може да поеме контрола в свои ръце.

Серотонин
Серотонинът (наричан още хормон на щастието) оказва влияние върху редица биологични процеси като храносмилане, апетит, метаболизъм, настроение, памет и сън. Голяма част от серотонина се намира в стомаха и червата (нашия втори мозък).
Серотонинът е естествен регулатор на настроението и влияе върху начина, по който се справяме с емоциите. Ниските му нива се свързват с депресивни състояния. Има случаи, в които човек дори не разбира, че е в депресия и състоянието може да продължи доста дълго, без да се предприемат мерки. Някои хора смятат, че депресията е свързана само с тъга или „изпадане в дупка“, но това не е точно така. Ниският серотонин често е виновник за това състояние и при дефицита му може да ви водят мисли за непълноценност, малоценност или че хората просто не ви харесват.
Недостигът на серотонин увеличава и чувствителността към болка.

Норадреналин
Норадреналинът се синтезира усилено в ситуации на стрес или голямо физическо натоварване, но също и при слушане на хубава музика и консумация на любими храни. Този хормон повишава концентрацията и бодростта, грижи се за тонуса и енергията и засилва мотивацията.  Освен това, засилва тревожността и е добра предпоставка за панически атаки. Човек с много норадреналин трябва да спре всички външни стимуланти и да упражнява редовно разпределяне на енергията си по по-добър начин.

Допамин
Допамин се освобождава при секс, хранене и дори прием на наркотици. Ако сте с ниски нива на допамин, трудно ще намирате мотивация за действие. Напротив – високите му нива ще ви направят по-енергични. Ако имате проблем с допамина, силно ви препоръчвам да медитирате поне 30 минути на ден. Това е ефективно „нулиране на допамина“, което спомага за правенето на неща, които иначе избягвате, защото не са ви интересни.

Ендорфини
Ендорфините имат функция да регулират болката по естествен начин. Отделят се най-интензивно при по-големи и сериозни травми. Те притъпяват болката и привеждат тялото в един вид „опиянение“.

Фенетиламин
Известен още като хормон на любовта. Той е отговорен за „пеперудите в стомаха“, както и за чувството за щастие при редовно спортуващите.

Окситоцин
Този хормон регулира нашите емпатични чувства, т.е способността ни мисловно да се поставяме на мястото на другия и да му съчувстваме. Той е също стимулант на контракциите при раждане, както и отделянето на мляко при кърмене. Окситоцинът играе огромна роля в изграждането на силни емоционални отношения между родител и дете. Доскоро се смяташе, че този хормон се отделя само в женския организъм, но учени вече установиха, че отделяне на окситоцин се случва и при мъжете.

GABA (гама-аминобутирова киселина)
GABA е невротрансмитер, който има успокоително действие и овладява тревожността по естествен начин. Хора с повече GABA са спокойни и сдържани и не се разстройват много лесно. Те живеят с различно темпо от другите, малко по-спокойни са. GABA може да се приема и под формата на таблетки като хранителна добавка. Хранителни източници с доказани ефекти на GABA са валериана, ашваганда, маточина.

Висок естроген, прогестерон, тестостерон и т.н. също влияят върху мислите и чувствата. С много естроген ставате по-плачливи и емоционални, а с много тестостерон имате по-малка чувствителност и можете да полагате повече усилия в начинанията си.

Претоварени надбъбречни жлези или не функциониращата щитовидна жлеза също влияят върху мислите и чувствата, като ги правят по-негативни. Възпалението на червата често води до много нервно и тревожно поведение, както и обсесивно компулсивно разстройство.
Когато тялото е болно, то влияе на настроението, чувствата, мислите и усещанията. Ако наблюдавате необичайни и нетипични настроения в себе си или друг, имайте предвид, че тялото може да се нуждае от изцеление.

Добрата храна и редовните физически упражнения са в основата и на психичното здраве!

И тук не говорим за салати или преработени храни със синтетични витамини. Месо от пасищни животни, яйца, риба, животински органи, добри и стабилни полезни мазнини и някои надземни зеленчуци са най-добри за мозъчната дейност. При съмнения за дисбаланс на функциите в мозъка е добре да се стои далеч от ядки, семена, плодове, всякаква захар, кофеин, както и всички силно преработени храни, олио и др.

Емоциите, мислите или естеството на мислите, са биохимични реакции и нямат общо с реалността. Само защото нещо се чувства по определен начин, не означава, че то е точно така. Колко пъти ви се е случвало да ви налегнат черни мисли без никаква реална причина за това? В такъв момент, не се поддавайте на това усещане, а погледнете от научна гледна точка, за да си помогнете.
Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: