Ползи и вреди на Карниворовата диета

 

Месоядството или така наречено – Карнивор е хит в лекуването на автоимунни заболявания, алергии или хранителни непоносимости.

Самата диета нашумя в социалните медии през последното десетилетие и особено в последните 5 години. Тази диета е както нова, така и много стара, защото диетата без въглехидрати е всъщност типична за нашите предци-ловци.

За съжаление, все още няма много изследвания, но пък за сметка на това има много хора, експериментирали с диетата и напълно излекувани от автоимунни заболявания, затлъстяване, диабет, психични проблеми. Аз лично познавам (чрез социалните медии и контакта ми в групи) няколко човека, които са излекували рак, вродени дефекти и други сериозни заболявания чрез този вид хранене.

Ако Карнивор може да направи тези чудеса със сериозно болни хора, само си представете какво може да направи със здрав човек !

Новоизлезлите болести и синдроми, увеличението на броя заболели и затлъстели, бебета, родени вече затлъстели и със сърдечни проблеми, масово безплодие, рак, проблеми с щитовидна жлеза, хормонален дисбаланс и т.н се множат по-бързо от всякога, докато производството на „от пиле мляко“ расте както никога до сега. И като за капак, веган пропагандата е в разцвета на силите си.

Откривате ли тънката връзка и защо телата на предците ни са мускулести и с много малко мазнини, докато днес повечето от нас изглеждат точно обратно на това ?

 

И така, какво е Карнивор ?

Този вид хранене е наистина много просто. Основано е на приема на само и единствено на животински продукти. Всякакви зеленчуци и плодове са изключени. Позволен, но не насърчен е приема на млечни продукти, като по-толерирани (и безопасни) са непастьоризираните сирена.

Нали се сещате, че и приготвянето на храната няма да изисква планиране, много готвене и миене след това. Мисля, че това ми е един от любимите моменти  🙂

Няма никакво планиране на меню, пазаруването и готвенето отнемат само няколко минути. В магазините обикновено гледам как всички пълнят количките в супермаркета и плащат цяло състояние за “купените болести”, докато аз минавам транзит, директно към щанда за месо, взимам си мръвката и излизам 🙂

Готвя и ям за по-малко от час, веднъж или два пъти дневно и имам време да правя куп други неща, които са ми по-приятни и полезни.

Хора като мен, Кернивори, следват този начин на живот, защото са изпитали лично ползите от него или са видяли ефекта върху някого, а не защото им е предписано от лекар или е одобрено от правителството. Никой правителствен орган няма да одобри нещо подобно, поради ред причини, свързани с печалби..

Рисковете с тази диета са лично поети от следващият я, всеки прави изборът сам за себе си, както е и с яденето на преработени храни и токсични растения..

 

 

Етична и екологична гледна точка

Карниворите в никакъв случай не са издеватели над животните, напротив, и за това консумират всяка възможна част от едно животно, а не само месото. Всички карнивори обичат животните, но и вярват в йерархията, затова, особено при личен лов, се стараят да изконсумират всеки орган в животинското тяло.

За съжаление, няма как, с каквото и да се хранят хората, да не въздействат на околната среда. Така широко разпространената версия обаче, че спиране на отглеждането на добитък за храна едва ли не ще спре глобалното затопляне е пълна лъжа и манипулация.

В сайта на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ има публикуван доклад за това кой сектор и с колко процента влияе на тази промяна.

„Agriculture (9.0 percent of 2017 greenhouse gas emissions) – Greenhouse gas emissions from agriculture come from livestock such as cows, agricultural soils, and rice production.“

 

Земеделието, в което е включено отглеждането на добитък е отговорно за скромните 9% емисии, а самите емисии излъчвани от крави са 3% ! Една трета от това !

„Livestock, especially ruminants such as cattle, produce methane ( CH4) as part of their normal digestive processes. This process is called enteric fermentation, and it represents almost one third of the emissions from the Agriculture economic sector.“

В превод:
Животновъдството, особено преживните животни като говеда, произвеждат метан (СН4) като част от нормалните им храносмилателни процеси. Този процес се нарича ентерална ферментация и представлява почти една трета от емисиите от селскостопанския икономически сектор.

И така, ако спрем месото, ще намалим емисиите с почти 3 % и глобалното затопляне ще спре! Представете си само! Ами индустрията, транспорта ?

Месото, мазнините и холестеролът запушват артерии

Кратко и ясно – не е вярно. Кардиолозите вече откриват, че рафинираните въглехидрати, като захар и брашно, са най-големите рискови фактори при коронарна болест.

Множество проучвания на кардиологични изследователи окончателно опровергаха митовете, че диетичните мазнини, месо и холестерол причиняват сърдечни заболявания. Всъщност някои от най-здравословните диети в човешката история са били базирани на месо и животински мазнини. Ние ядем животински меса, животински мазнини и холестерол от два милиона години, но сърдечните заболявания са основен проблем за нас само от около 50 години! Интересно..!

Едно такова проучване за асоциация на хранителни хранителни вещества с кръвни липиди и кръвно налягане в 18 държави пише в заключение:

In conclusion, high carbohydrate intake has the most adverse impact on cardiovascular disease risk factors, whereas monounsaturated fatty acids seem to be beneficial and saturated fatty acids are not harmful.

„Високият прием на въглехидрати оказва най-неблагоприятно влияние върху рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, докато мононенаситените мастни киселини изглеждат полезни, а наситените мастни киселини не са вредни.“

 

Разбира се, има и много проучвания, доказващи вредите от месото и мазнините. Искате ли да знаете обаче, защо тези проучвания не са вярни ?

Един от любимите ми специалисти в храненето, Др. Джоджия Еде, обяснява прекрасно този вид проучвания ето така:

„По-голямата част от научните изследвания, които предполагат, че консумацията на месо е свързана с рак и сърдечни заболявания при хората, идва от епидемиологични проучвания. Този вид проучвания се администрират чрез въпроси за храна отправени към хората, а не в контролирани узловия под наблюдение. В най-добрия случай, този метод, който е широко дискредитиран, може да генерира само предположения за връзки между храна и здраве, които след това трябва да бъдат тествани в клинични изпитвания.“

 

Това ме подсеща за едно проучване (и ме е яд, че не мога да го намеря), което беше публикувано доста отдавна, твърдящо, че сладоледът повишава риска от удавяне при деца. И как мислите са открили този гениален причинител на детска смърт ?

Изследвали са удавени деца и установили, че всички са яли сладолед преди да се удавят, значи има връзка, са си казали! Лятото, на плажа, в жегата, без наблюдение в морето…..как така удавени ? От сладоледа ще да е!

Освен тази измишльотина, това поставя началото и на друга измишльотина – да не се яде 2 часа преди плуване.

 

Може ли човек да оцелее с ядене само на животински продукти ?

Може, разбира се. Животинските храни съдържат всички витамини, минерали, аминокиселини и мастни киселини, които са буквално важни и необходими за нашата биология. Животните са източници на тези жизненоважни съединения, с които сме развити да се храним.

Животинските храни са пълноценни източници на протеини; те съдържат силно бионалични аминокиселини, „опаковани“ в правилни съотношения и в достатъчни количества. Те съдържат и двете основни мастни киселини DHA (докозахексаенова киселина) и АА (арахидонова киселина), както и основните витамини и минерали в щедри количества.

Тези основни факти за човешката биология и хранене получават допълнителна подкрепа от клинични случаи. През 1928 г. двама мъже, наречени Стефансон и Андерсън, са яли диета само от месо в продължение на две години в болницата в Белвю на Ню Йорк. Те приключват експеримента здрави, че дори и с подобрено здраве.

Допълнителна подкрепа за това са и съвременните популации на ловци-събирачи като инуитите и масаите. Те са живо доказателство за големи групи от хора, живеещи на месоядни диети без хронично заболяване в сравнение с западните населения.

Масаите от Източна Африка показват някои уникални биологични характеристики. Въпреки обичайното им хранене, съставено от 66% калории идващи от мазнини, те имат постоянни ниски нива на серумен холестерол и бета-липопротеин. Изследванията предоставят пряко доказателство за липса на атеросклерозата. Метаболитните проучвания разкриват, че Масаите приемат големи количества диетичен холестерол, но също така притежават високоефективен контрол на отрицателната обратна връзка на ендогенната биосинтеза на холестерола, за да компенсира притока на диетичен холестерол.

 

Има ли вреди и негативи на Карниворовото хранене ?

Поради до моментната липса на рандомизирани контролирани тестове (RCTs), специално разглеждащи храненето на карниворите, липсват данни за тяхната потенциална полза или вреда. Това ни оставя много анекдотични доказателства (т.е. N = 1).

Отдолу ще опиша няколко такива, споделени в социалните мрежи:

Като най-често срещан негатив е социалното неудобство, трудност при събиране с компания, която се храни разнообразно, трудност за намиране на заведение за хранене, предлагащо добра опция с месо, стомашни разтройства (запек, диария), глад по време на фаст.

Не звучи никак опасно, нали ?

Моите лични опити с Карнивор са ми донесли само и единствено ползи. Ако има нещо, което мога да нарека негатив, то определено е трудността в социални обстановки.

Да се надяваме, че скоро ще се намери кой да спонсорира истинско изследване и ще имаме повече данни подкрепящи теориите на кернивор-практикуващите.

 

Без плодове и зеленчуци няма витамини!

Някои хора са много загрижени по отношение неяденето на растения. В края на краищата, казват те: „хората са всеядни”, а това означава, че трябва да ядем както растения, така и месо, за да сме здрави. Освен това, „всеки знае“, че имаме нужда от няколко порции плодове и зеленчуци на ден за оптимално здраве. Тези идеи са объркани, така че нека ги разясним правилно.

Едно е да кажем, че хората трябва да включват в храненето си месо, но съвсем друго да казваме, че не е необходимо да включваме растения (плодове и зеленчуци). Не получаваме ли всичките си микроелементи именно от тях?

Както споменах по-горе, месото всъщност е отличен източник на макро и микроелементи. Не само можем да получим всичко, от което се нуждаем от животински храни, но се оказва, че в почти всеки случай храните с животински произход са дори по-добри източници. Растенията несъмнено имат интересни съединения които не се намират в месото и няколко микроелемента, които са по-обилни в тях, но физиологично важно вещество, което се намира само в растенията, все още не е открито.

Повечето от препоръчителните дневни дози на микроелементи могат лесно да бъдат добити от месото (особено ако ядете черен дроб, който е може би храната с най-много хранителни вещества на планетата).

 

Какви ползи има от Карниворовото хранене ?

Клиничните доказателства са оскъдни, но пък има множество анекдотични доказателства, които можем да посочим. Според тях, най-честите ползи са следните:

Подобрение в храносмилането, включително от хора, страдащи от IBS (синдром на раздразнето черво), IBD (възпаление на червата) или Crohn’s (улцерозен колит)
Подобрение и излекуване от автоимунни състояния, включително астма, артрит и псориазис
Лечение на кожни състояния, включително розацея, екзема и кератоза
Нарушения в настроението, включително депресия, тревожност, шизофрения и биполярно разстройство
Диабет, затлъстяване и патологична инсулинова резистентност
Хипотиреоидит (Гуша)
Цоакилия (алергия към глутен)
Eндометриоза
Предменструално дисфорично разстройство
Отслабване и др…

 

 

Ефект при възпаление

Възпалението обикновено е част от лечебната реакция на тялото при нараняване. Ако обаче източникът на щетите се появява постоянно, това възпаление става хронично и след това само по себе си може да причини допълнителни щети. Загубата на тегло често е придружена от намаляване на хроничното възпаление, тъй като излишната мастна маса, която носим наоколо, сама по себе си е вредна и следователно възпалителна. Например, когато защитната мазнина, която имаме около нашите органи, наречена висцерална мазнина, се увеличава, това показва по-голяма нужда от защита и следователно възпаление, но увеличените възпалителни молекули се движат през порталната вена и могат да доведат до увреждане на черния дроб. Не са редки случаите, когато карнивори докладват, че изглеждат и се чувстват по-малко възпалени и страдат от по-малко симптоми като подпухнало лице или болезнени стави.

Болестта на Крон е силно възпалително състояние на стомашно-чревната система. Има клиничен доклад за месоядството, където се съобщава за излекуване на пациент на Крон и от всичките му симптоми. Има доклади като тези от Михаила Питърсън с проверени медицински истории, показващи, че яденето само на говеждо месо, сол и вода излекува идиопатичния й ревматоиден артрит – състояние с много възпаления.

 

Ефект върху хормоните

Тъй като карнивор е подгрупа от диети с ниско съдържание на въглехидрати, тя също така благоприятно понижава нивата на инсулин в сравнение с по-високо въглехидратираните диети. Това е решаващ хормон, който трябва да остане нисък през много часове на деня, за да може метаболизмът ви да се добере до складираните мазнини.

Метаболизмът на изгаряне на мазнини, независимо от вашите макроси, е здравословно състояние.

Има клиничен доклад за случай на младо момче с диабет тип 1, което е имало благоприятно повишаване на хормона С-пептид след започването на месна диета. С-пептидът може да се използва за оценка на производството на инсулин, който е прекалено нисък при диабет тип 1.

Друг хормон, който се намира в червата, наречен грелин, е част от нашата система за реакция на глад. Той е благоприятно модулиран от кетоновите тела, нещо, което диетата на месоядството най-вероятно ще произведе на по-високата си протеинова, много нисковъглехидратна диета.

 

Друго интересно свойство на месоядната кетогенна диета е колко различно тялото ви се справя с нуждите на витамин С. Витамин С ни помага да формираме колаген, решаващ компонент на функционалните артерии и младата кожа. Освен това помага за синтеза на L-карнитин, съединение, което ни помага да изгаряме мазнините, като транспортираме мазнини в нашите митохондрии. Хранейки се с богата на карнитин диета, за синтеза му ще е необходимо по-малко витамин С, като по този начин се освобождава повече карнитин за синтеза на колаген и други решаващи процеси.

Какви храни са с най-високо съдържание на карнитин? Животински храни разбира се!

Повече за карнитина може да прочетете в ето тази статия на Амбър О’Хърн

 

Ами фибрите не са ли важни за здравето на червата?

Основната работа на червата е извличането на достатъчно храна за нашия мозък, нуждаещият се от най-много енергия орган. Следователно, нашата стомашно-чревна система се адаптира, като използва максимално хранителни и калорични храни. Тук се отклоняваме от ферментиращите фибри като основен източник на калории. Всъщност при съвременните хора фибрите никога не са били съществен компонент на човешката диета. Доказателство за това намират монголци, които традиционно са яли само малки редки количества растения – те не са били в лошо здраве, а дори по-скоро годни за завладяване на големи морски пътища.

Някои хора погрешно смятат, че тъй като сме произлезли от маймуни и най-близките ни нечовешки роднини, шимпанзета и горили, по същество са тревопасни, че и ние трябва да бъдем тревопасни. Но това игнорира огромни промени във физиологията, които претърпяхме в хода на еволюцията в хомолинията. Освен нашето обезкосмяване, има два аспекта и от нашата анатомия, които ни правят драстично различни от другите маймуни: мозъкът и червата ни.

Нашите черва демонстрират, че не сме тревопасни по простата причина, че тревопасните получават по-голямата част от енергията си косвено от мазнини. Например горилите в Западната низина извличат 57% от енергията си от мазнини, по-специално с къси вериги мастни киселини (SCFA)

Хората са загубили по-голямата част от пространствота в чревния тракт, където микробите могат да живеят и да изпълняват тази ферментативна функция. Поради това ние имаме много ограничена способност да консумираме фибри за енергия. Ако се опитаме да ядем повече, отколкото нашите микроби имат капацитет да обработват, в най-добрия случай просто излиза през другия край. В най-лошия случай, причинява подуване на корема, дискомфорт и др. проблеми. От енергийна гледна точка, се нуждаем само от протеини и мазнини.

 

От къде се поражда идеята, че фибри са нужни за здравето на дебелото черво?
Тъй като фибрите се ферментират в къси вериги мастни киселини (SCFAs) и защото SCFA лесно се използват за енергия от дебелото черво и защото един SCFA, наречен бутират, има положителни ефекти върху здравето на дебелото черво когато се метаболизира, идеята е, че затова имаме нужда фибри, за да поддържаме червата си здрави. Има обаче много проблеми идващи с това твърдение.

 1. Първо, че фибрите не са единственият източник на SCFA. Можем да ги правим и от протеини.
 2. Второ, само защото една клетка използва нещо за енергия, не означава, че тя непременно е най-добрият източник на енергия. Алкохолът лесно се използва от кръвоносната система, в предпочитание над други източници. Това не го прави добър.
 3. Трето, най-важният метаболит на бутират е кетонното тяло, D-бета-хидроксибутират и не е ясно каква част от положителните ефекти на бутират биха били посрещнати също толкова добре чрез кетогенна диета.

Хората са склонни да мислят, че фибрите са решаващ елемент в растенията и са отговорни за намаляване на кръвната захар и инсулина, но това не е вярно. Фибрите не са отговорни за тези намаления, факт, открит през 80-те години от изследователския гигант Джералд Рийвън.

Това, което всъщност има значение, е състоянието или качеството на мрежата от нишестени молекули. Ако нишестената мрежа се рафинира в брашно, това влошава метаболитния отговор, в сравнение ако е непокътната, като в цял картоф например. Фибрите присъстват, когато картофът е цял и липсват, когато е направен на брашно. Фибрите са просто това, което е известно като сурогат маркер, всъщност не правят никаква разлика.

 

Ако не метаболитното здраве, фибрите подобряват ли здравето на червата?
Не трябва ли фибрите да помагат при запек, независимо дали е идиопатичен или с неизвестна причина? Очевидно не.

Изследователи от Сингапур откриха, че:

„пациентите, които са спрели или намалили хранителните влакна, са имали значително подобрение на симптомите си, докато тези, които продължават да поемат високо съдържание на фибри, нямат промяна“. Те заключават, че „идиопатичният запек и свързаните с него симптоми могат да бъдат ефективно намалени чрез спиране или дори намаляване на приема на диетични фибри“.

Изглежда, че липсата на растителни фибри в диетата на месоядни хора не е вредна и че има някои клинични доказателства, които предполагат, че премахването на диетичните фибри може да има терапевтични ползи.

 

Храни, които можем да консумираме при карнивор

Карниворовата диета в известна степен прилича на Палео диетата, тъй като месото и животинските храни са по-често основни в диетата Палео. Но като по-напреднал вариант, са напълно изключени всички растения. Всъщност много защитници на диетата карнивор смятат, че това е „истинската“ Палео диета, тъй като те вярват, че растенията са били ядени рядко като крайна мярка през поне някои от значимите периоди от нашата история.

Ето и един лист с храни, който е напълно задоволяващ нуждите на организма:

 • Всякакво месо!
 • Свински котлети
 • Сланина
 • Лой
 • Свински крачета
 • Уши
 • Пържоли
 • Бекон
 • Кайма
 • Риба
 • Хайвер
 • Морски дарове
 • Яйца
 • Дроб
 • Език
 • Мозък
 • Бъбреци
 • Воденички
 • Сърца
 • Шкембе
 • Трътки
 • Кожички
 • Кости (на бульон)
 • Костен мозък
 • Животинска мас
 • Гхи
 • Мляко
 • Сирене
 • Кашкавал
 • Особено препоръчвам непастьоризирани сирена
 • Салами (но ги избягвайте заради многото добавки в тях)
 • Подправки – при стриктен карнивор само сол

Списъка не е много кратък, както може би сте очаквали. За тези от вас, които не се борят с елиминация и непоносимости има и компромисен вариант при силно желание за десерт и това е т.нар Keto Burned cheesecake или San Sebastian. Рецепта за него тук.

 

 

 


Източници:
Л. Амбър О’Хърн, учен в областта на данни, психология, лингвистика (Карнивор от 2009г.) и Рафаел Сиртоли, Магистър по молекулярна биология
https://nutrita.app/guides/carnivore-diet/

Агенция за опазване на околната среда на САЩ
Sources of Greenhouse Gas Emissions | Greenhouse Gas (GHG) Emissions | US EPA

Association of dietary nutrients with blood lipids and blood pressure in 18 countries: a cross-sectional analysis from the PURE study
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213858717302838

Red and processed meat and risk of colorectal cancer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6123610/

PROLONGED MEAT DIETS WITH A STUDY OF KIDNEY FUNCTION AND KETOSIS. BY WALTER S. MCCLELLAN AND EUGENE F. Du BOIS.
http://www.jbc.org/content/87/3/651.full.pdf

Alaskan Arctic Eskimo: responses to a customary high fat diet.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5046723

Some unique biologic characteristics of the Masai of East Africa.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5107799

Adipose tissue inflammation and liver pathology in human obesity
https://www.em-consulte.com/en/article/200092

Михаила Питърсън
https://mikhailapeterson.com/

A child with type 1 diabetes mellitus (T1DM) successfully treated with the Paleolithic ketogenic diet: A 19-month insulin freedom
http://www.ijcasereportsandimages.com/archive/2015/012-2015-ijcri/CR-10582-12-2015-toth/ijcri-1058212201582-toth-full-text.php

Ketosis and appetite-mediating nutrients and hormones after weight loss
https://www.nature.com/articles/ejcn201390

Enzymology of the carnitine biosynthesis pathway
https://iubmb.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/iub.323

Agriculture on the Mongolian Steppe
http://www.silkroadfoundation.org/newsletter/vol10/SilkRoad_10_2012_eisma.pdf

The Western Lowland Gorilla Diet Has Implications for the Health of Humans and Other Hominoids
https://academic.oup.com/jn/article/127/10/2000/4722347

Does a ketogenic diet confer the benefits of butyrate without the fibre?
http://www.ketotic.org/2017/11/does-ketogenic-diet-confer-benefits-of.html

Degradation of amino acids to short-chain fatty acids in humans. An in vitro study.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3363290/

Stopping or reducing dietary fiber intake reduces constipation and its associated symptoms
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435786/

 

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: