Периодичното гладуване при вируси

В днешно време има изключително много фактори, които влияят негативно върху имунната ни система и следователно ни правят уязвими към болести и вируси. Вместо запасяване с консерви и тоалетна хартия, би трябвало да се фокусираме върху подсилване на имунната система по колкото се може по-естествен начин.


 

Сред най-важните условия за здрава имунна система са правилното хранене и поддържане на нормална телесна композиция. Именно затова е важно начинът ни на живот да включва движение и спорт, както и пълноценна и естествена храна. Изследвания сочат, че периодичното гладуване също допринася в голяма степен за здрава имунна система. Гладуването не само я предпазва от увреждане, но също така помага да се индуцира регенерацията и чрез активиране на стволови клетки.


Периодичното гладуване подсилва имунната ви система по много начини:

 • Намалява възпаленията и оксидативния стрес;
 • 48-120 часови гладувания повишават клетъчната устойчивост на токсини;
 • Увеличава функционирането на митохондриите, което засилва клетъчното функциониране;
 • Задейства растежа на стволови клетки, който регенерира клетките на младостта;
 • Активира автофагия, която рециклира старите слаби клетки обратно в енергия;
 • Налага хорметичен стрес на тялото, който ни прави по-силни в бъдеще.

Гладуването е физиологичен стресор, който в правилно времетраене ще укрепи цялото тяло. Чрез него тялото може да се „нулира“.


Изследване на италиано-американският специалист в изучаването на гладуване, биогеронтолог и клетъчен биолог Валтер Лонго сочи, че такова „нулиране“ е възможно чрез гладуване.

При мишки и пациенти на химиотерапия, които не са се хранили в продължение на няколко дни, се е наблюдавало значително намаляване на броя на белите кръвни клетки. Освен това се наблюдава и включване на сигнални пътища за хемопоетични стволови клетки (HSC), които са отговорни за генерирането на кръвни клетки и имунната система.

Според Лонго, когато гладуваме, системата се опитва да спести енергия и едно от нещата, които може да направи, е да рециклира много от имунните клетки, които не са необходими, особено тези, които могат да бъдат повредени.

„Забелязахме, както в нашата човешка, така и в животинската дейност, ‘че броят на белите кръвни клетки намалява с продължително гладуване. След това, когато се храните отново, кръвните клетки се връщат.“

По време на гладуване, тялото започва да мобилизира много от своите вътрешни източници на гориво, като запаси от телесни мазнини, стволови клетки, гликоген и стари клетъчни отпадъци. Някои бели кръвни клетки също се разграждат като средство за изхвърляне на ненужния материал.

Проучването на Валтер Лонго показва, че продължителното гладуване има дълбоко въздействие върху начина, по който тялото ви може да се самолекува. Такъв вид гладуване има много потенциални приложения, като започнем с укрепване на имунната система срещу настинки и завършвайки с осигуряване на по-здравословен вариант за химиотерапия.

 


А дали да практикуваме периодично гладуване, докато сме болни?
Гладуването повишава имунната ви система, но все пак може да се разболеете понякога по време на пост. По-добре е за профилактика на заболяванията, отколкото за лечение.

Гладуването може да отслаби имунната система, само ако се превърне в непосилен стрес за тялото. Това е като всеки друг физиологичен стрес, с който имунната ни система трябва да се справи. За да се адаптира тялото към стрес, гладът трябва да се прави в подходящ прозорец от време и да е последван от достатъчно възстановяване.
Ако вече сте болни, определено не е препоръчително да продължите с дългосрочно гладуване, защото има вероятност да се влошите. Вместо това трябва да се придържате към дневното ограничено време на хранене – 16/8 ч или OMAD – едно хранене на ден. Дори и да не сте болни, тези неща са чудесни за поддържане на имунната система под контрол и увеличаване на автофагията.

Какъв е ефектът на автофагията срещу вируси?
Процесът на разграждане на бактерии и микроби чрез автофагия се нарича ксенофагия. Бактерии като Streptococcus pyogenes или патогени като M. tuberculosis, Salmonella и Listeria monocytogenes могат да бъдат елиминирани чрез ксенофагия. Автофагията може да защити „гостоприемни“ клетки от токсични продукти, генерирани от патогени, като Vibrio cholerae cytolysin, Bacillus anthracis lethal toxin, Bacillus anthracis и Helicobacter pylorivacuolating toxin. Това е доста положително нещо и може да осигури защита срещу тези инфекции.

За съжаление, като еволюционна контрастратегия, някои патогени са се развили, за да блокират автофагичната защита срещу тях и да отвлекат механизма и за собствено оцеляване и растеж. Вирусите, които избягват или блокират автофагия, включват херпесвирус (herpesvirus), HIV-1, човешки цитомегаловирус (Human cytomegalovirus) и Coxsackievirus B3, B4. Вирусът на грип А може също да използва автофагия, за да се репликира. Така че има много инфекции, които не се убиват от автофагия.

 


Как да гладуваме за по-добър имунитет
Какво е оптималното време за глад за вас зависи от няколко неща:

 • Ако правите ежедневно периодично гладуване, можете да правите удължено гладуване по-рядко
 • Ако сте изложени на повече възпаления или токсини, тогава трябва да гладувате по-често
 • Ако ядете преработена храна често, тогава тялото ви трябва да бъде почистено  с по-дълги гладувания
 • Ако сте с наднормено тегло, определено трябва да гладувате и да губите мазнините възможно най-бързо, за да можете отново да заздравите имунната си система
 • Ако имате някакво заболяване или медицинско състояние, тогава продължителното гладуване вероятно може да помогне то да се лекува по-ефективно
 • Ако сте физически по-активни и спортувате много, тогава не е добре да гладувате твърде дълго, защото ще попречите на тонуса си
 • Ако преживявате много други стресови ситуации в живота си, тревожност, емоционални проблеми или други отговорности, може да е по-трудно да гладувате. В този момент трябва да помислите и за това, което е по-важно – вашето здраве или онези неща, които ви излагат на стрес.
 • Друг особено важен момент е доброто захранване след гладуване. Ако след края на гладуването, колкото и кратко да е било (дори 24 часа), не се захраним с достатъчно витамини и минерали от прясна и цяла, непреработена храна, рискуваме да отслабим имунитета и силите си. Най-добрите храни за захранване, за поддържане на червата здрави и за предотвратяване загубата на мускулна маса, са месо, риба, яйца, ферментирали храни, някои зеленчуци и плодове (нисковъглехидратни).
Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: