Най-добрата суперхрана в природата

 

Когато чуем за суперхрани обикновено си мислим за вид добавка към основните храни. Свикнали сме да виждаме т.нар суперхрани под формата на плодове, билки, прахови добавки, рядко намиращи се по нашите ширини растения или пък кълнове с чудодейни свойства. Тези храни несъменно имат свойства, които биха допринесли за здравето, но има още една подробност – те съсдържат освен полезните вещества, също и антинутриенти – инхибитори на тези полезни качества на храната. Тези антинутриенти правят такъв вид суперхрана много нискоусвоима и малко бионалична за човека.

Но знаете ли, че природата има и друга суперхрана, която всъщност се усвоява най-добре и пълноценно от нас хората? Тази храна са животинските органи и най-вече черният дроб.

 

 

Черният дроб притежава изключително бионалични елементи за човешкият организъм. Той е най-концентрираният в природата източник на витамин А, бионалични витамини В, особено В12, холин, биотин, желязо, мед, цинк и фолиева киселина.

В съвременният начин на хранене тези градивни елементи са значително намалени, допринасяши за множество дефицити и предразполагащи ни към болести.

Само 100 гр говежди черен дроб може да ви снабди с повече от стандартнопрепоръчаните ежедневни нужди от витамини.

От 100 гр черен дроб получавате 3,460% от препоръчителната дневна нужда от витамин В12, 860-1100% от препоръката за витамин А, 210-260% от тази за витамин В2, 65% от В9, 80% желязо, 1620% мед, което би означавало, че с ядене на дроб веднъж седмично бихте си набавили стабилно количество от необходимите ви витамини.

Черният дроб също така осигурява и коензим Q10, хранително вещество, важно за сърдечно-съдовата функция. CoQ10 се намира в най-голяма концентрация в митохондриите (електроцентралата на клетките), тъй като помага за производството на енергия. Вероятно това е и причината за леката еуфория, предизвикана след консумиране на органи.

 

 

Има обаче известни притеснения около консумацията на черен дроб, макар те да са погрешно популяризирани твърде много и без основание. Едно такова притеснение е Хипервитаминозата, в частност пренасищането с витамин А и евентуално натравяне. Всъщност, такова състояние е напълно невъзможно, освен ако не консумирате килограми черен дроб всеки ден, та дори и тогава вероятността е минимална. Това твърдение произлиза от токсичност на витамин А, идваща от черен дроб на полярни мечки (което всъщност не е толкова опасно състояние за колкото се твърди). Полярните мечки имат свръх концентрация на витамин А поради диетата си, богата на витамин А – риба и тюлени.

В 100 гр говежди черен дроб ще намерим около 20 000 единици витамин А, докато в същото количество черен дроб от полярна мечка се намират почти 2 милиона единици, т.е количеството витамин А, намиращо се в 100 гр говежди дроб съответства на същото количество, но само в 1гр. в дроба на полярната мечка. Количеството витамин А, определено като токсично за човека е над 300 000 единици Сами виждате, че за да погълнете такова количество витамин А ще трябва да изядете непосилно за човека количество черен дроб.

Друг известен страх от черният дроб е че той е пълен с токсини и ядяйки го ние поглъщаме тези токсини. Много хора погрешно смятат, че токсините се съхраняват в черния дроб. Това е напълно невярно и причината е просто в това, че ролята на черният дроб е да обработи токсините и да ги превърне в елементи, лесни за изхвърляне от тялото. Тези елементи се съхраняват в масните тъкани, а не в дроба.

Същото важи и за холестерола. Макар да е вярно, че в дроба има холестерол, далеч от истината е, че той е вреден. Старите вярвания, че холестеролът е причина за сърдечни заболявания отдавна са оборени с нови научни факти. Повечето холестерол, свързан със сърдечни заболявания се произвежда в тялото на човека и противно на очакванията, когато ядем храни, богати на холестерол ние не трупаме холестерол, напротив, тогава тялото ни произвежда по-малко такъв за да постигне баланс.

Често консумацията на дроб се избягва и заради силният и наситен метален вкус. Пилешкият дроб е обикновено много по-лек на вкус, но пък и с по-малко витамини от говеждия. Свинският черен дроб не е препоръчителен поради факта, че не е толкова „чист“, колкото останалите животински дробове и има риск за зараза с Хепатит Е например.

 

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: