Кетогенната диета и щитовидната жлеза

Нека поговорим отново за хормони, тъй като те са в основата на всяка една функция в човешкото тяло и вървят ръка за ръка с храненето. При смяна на хранителен режим е от огромно значение да вземем под внимание как функционират нашите хормони и да съобразим хранителните си навици с тях. Това е най-сигурният начин за успешен резултат на каквато и да е диета или начин на хранене.

Да разгледаме щитовидната жлеза – тя е разположена в гушата, точно под адамовата ябълка и има вид на пеперуда.

Щитовидната жлеза произвежда хормон, наречен трийодтиронин, известен като T3. Освен това тя произвежда и хормон, наречен тироксин, известен като Т4. Т4 е прехормон на Т3, и има нужда от преработка преди да се превърне в Т3.

Т3 изпълнява функции като:
  • Действа върху състоянието на будност, обучение и запаметяване
  • Влияе върху емоционалното състояние
  • Увеличава абсорбцията на въглехидрати
  • Повишава сърдечния ритъм
  • Подпомага нормалното функциониране на мъжките и женските репродуктивни функции и др.

Заедно тези два хормона регулират температурата, метаболизма и сърдечната честота на тялото ви.

Щитовидната жлеза създава хормони и контролира как тялото използва енергиен разход, както и чувствителността на тялото към други хормони. Щитовидната жлеза участва в поддържането на нормално телесно тегло, като при хиперфункцията и се наблюдава ускорен метаболизъм и съответно загуба на тегло (независимо от храненето), докато при хипофункция на жлезата метаболизмът е забавен и налице е неизбежно наддаване на килограми (дори и при гладуване, диети и повишено физическо натоварване)


Вече споменахме в предишна статия по темата, че ограничаването на въглехидратите и кетогенната диета могат да причинят спад на активния хормон на щитовидната жлеза (Т3). Спадът на Т3 обаче не означава, че автоматично ставате с недостатъчно активна щитовидна жлеза или че сте на път към хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът се характеризира не само със спад на Т3, но и със спад на енергийния разход / метаболитен разход в покой. Други характеристики са и ненормално високи нива на TSH (стимулиращ хормон) и ненормално ниски нива на Т4.

След спад на Т3 обикновено следва спад в метаболизма, но при наличните изследвания на кетогенна диета това просто не се случва.

Знаем, че кето адаптацията подобрява чувствителността към инсулин, намалява възпалението, подобрява чувствителността към лептин и т.н. Има много изследвания, които научно показват, че състоянието на кетоза не само поддържа загуба на тегло, но също така може да намали проблемите с кръвната захар като инсулинова резистентност и диабет, може да подкрепи подобрената памет и цялостното здраве на мозъка (и може да намали рисковете за развиване на болестта на Алцхаймер), може да намали епилептичните пристъпи и дори да помогне в борбата с рака

Всичко това са неща, които звучат доста добре, нали?

Но … оказва се, че именно намаленото производство на инсулин е това, за което някои експерти на щитовидната жлеза изразяват притеснения, когато става дума за хора, страдащи от заболяване на щитовидната жлеза, опитващи се да се хранят с традиционните кетогенни диети.

Повод на притесненията?

Причината е, че твърде малко инсулин може да повлияе на способността на черния дроб да образува Т3 от Т4.

Друго притеснение, изразено относно традиционното кето, е свързано със състоянието на самата кетоза. Особено за жените, задържането в кетоза за твърде дълго време може да създаде доста киселинност в организма. Това може да бъде много възпалително.

Всички обаче сме уникални билогично, така че някои биха се справили много добре дори при строго кето. Такива биха били жени без основно възпаление, без чревни проблеми, не подложени на стрес и с общо добър хормонален баланс.

По отношение на кето храненето, важно е да отбележим, че традиционното кето включва млечни продукти за набавяне на мазнини, а знаем че при Хашимото те са недопустими. Тези продукти обаче, могат да бъдат заменени с МСТ или кокосово масло.

Ако се следва прецизно, чрез премахване на общи реактивни храни, включително глутен, млечни продукти, соя и зърнени храни, кетогенната диета може да бъде много подходяща диета за Хашимото.

Премахването на тези храни, в допълнение към източниците на захар, допринася за лечебните ползи от кетогенната диета.

Възпаления

Хроничните възпаления вървят ръка за ръка с Хашимото и могат да бъдат причинени от диети, наранявания, небалансирана чревна флора и инфекции. Добре разработената кетогенна диета, която включва много противовъзпалителни храни, може обаче да помогне за намаляване на възпаленията. Намаляйки възпаленията по този начин, с кетогенна диета е свързано с подобрение на симптомите свързани с автоимунното заболяване на щитовидната жлеза.

Докато кетогенната диета може потенциално да подобри някои фактори, свързани с Хашимото, има някои важни притеснения, които трябва да се разгледат, преди да използвате този вид диета с автоимунно състояние на щитовидната жлеза.

Тях ще разгледаме част 2 на статията.

 

Следва продължение…

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: