Карниворова диета – хит в лекуването на автоимунни заболявания

Карнивор е най-новата тенденция в диетите и привличa вниманието на мнозина. Освен че води до бързо отслабване поради пълната липса на въглехидрати, някои твърдят, че лекува и множество болести.


Карниворовата диета противоречи напълно на конвенционалните съвети за хранене, на които сме се учили от десетки години и за които в последните години започна да се говори, че са причинителите на умножаващите се метаболитни смущения и автоимунни заболявания. Като основна причина за това се счита употребата на захар и силно преработени храни.

Спазването на тази диета всъщност датира от стотици години, но в последните 50+ е напълно изтрита от историята. Нашите предци са били карнивори, а някои от най-дълго живелите популации са съществували изцяло на хранене с месо, много преди да бъдат въведени различните тенденции в храненето.

Този вид хранене се смята и за изключително екстремно и крайно, но пък има много привърженици, които твъдят, че благодарение на тази диета са се излекували от иначе нелечими болести. Диетата е много мощтна в борбата с горенето на мазнини, тъй като въглехидратите почти напълно отсъстват от нея.

26 годишната Михаила Питърсън, създателка на “Lion Diet” казва, че най-накрая е успяла да се излекува от депресия, ревматоиден артрит и безброй други хронични заболявания, с които се бори от 7-годишната си възраст.

Нейното решение: Яде месо.

И Михаила, и нейният баща Джордан Питърсън – известен канадски клиничен психолог и интелектуалец, се кълнат в месоядна диета и лечебните и действия.

 

Какво представлява Карниворовата диета ?

Това е начин на хранене, според който ядете само и единствено животински храни. Всичко останало е елиминирано. Това означава хранене без плодове, без зеленчуци и най-вече без въглехидрати. Може да се нарече и пълна противоположност на веганството.

Въпреки че това изглежда странно, много хора теоретизират, че растителните храни не са нужни на организма ни за да живее и да се развива. Всъщност въглехидратите – които могат да бъдат намерени в растенията – са единствените несъществени макронутриенти. Това означава, че мазнините и протеините са необходими за нашето тяло и развитие, но въглехидратите не са.

При това хранене не е нужно да се следват никакви стратегии за определяне на времето за хранене, контрол на порциите или преброяване на калории. За да спазвате успешно диетата, се консумират само животински продукти и се избягва всичко останало.

Карниворовото хранене е изключително елементарно по отношение на избор на храни, пазаруване и приготвяне на храната. Освен това най-крайните Карнивори дори консумират продуктите в напълно суров вид. Това в никакъв случай не е препоръка, а личен избор.

Шон Бейкър, бивш американски лекар ортопед, е най-известният привърженик на диетата.Той цитира отзиви от тези, които следват диетата на месоядството като доказателство, че тя може да лекува депресия, тревожност, артрит, псориазис, затлъстяване, диабет, проблеми с храносмилането, възпаления, регулация на хормони и други. На този етап обаче, няма научни проучвания, кото да подкрепят тази информация.

 

Но месото вдига холестерола, не е ли опасно ?

От години ни се внушава, че холестерола е лошо нещо. Той е в запушените артерии и причинява сърдечни проблеми. И е причинен от месо. Дори лекарите ни казват, че това е така.

Възможно ли е те да грешат?

Ето от къде идва това невярно твърдение, че мазнините имат връзка със сърдечни заболявания:
През 1953 г. лекар на име Ансел Кийс (1904 – 2004) манипулира данни и констатира, че консумацията на наситени мазнини е причина за повишаването на нивата на серумния холестерол, а холестеролът, от своя страна, е виновник за сърдечно-съдовите заболявания. Неговото небезисвестно изследване „Седемте страни“ е създадено, включвайки именно тези седем страни, които да демонстрират резултатите от неговите „открития“.

Благодарение на това изследване излиза и т.нар. “френски парадокс“, което обозначава необяснимото за поддръжниците на тази хипотеза несъответствие между ниската заболеваемост от сърдечно-съдови болести във Франция и високата консумация нанаситени мазнини там. Истината обаче е, че този парадокс съвсем не е толкова парадоксален и може да бъде наблюдаван и в други европейски държави като Англия, Австрия, Белгия, Германия, Исландия, Финландия, Холандия, Швейцария и Швеция.

Смея да твърдя, че това изследване е едно от най-смъртоносните „проучвания“, правени някога.

Това беше катализаторът на препоръките за ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати от миналия век – и е един от най-големите приноси за нашите стремителни епидемии от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.

В допълнение към изявленията по отношение на вредите от месо и мазнини – повечето от проучванията, доказващи тези вреди са правени, разглеждайки резултати от консумация на преработени такива. Това включва салами, шунки, кренвирши и т.н.

 

За кого е подходяща Карниворова диета ?

Тук важат почти всички правила както и при стриктно Кето или периодично гладуване. Не се препоръчва на бременни, кърмещи, деца, хора в бъбречни заболявания, хора, които поради някаква причина трябва да намалят употребата на протеини или хора употребяващи силни медикаменти не бива да правят диетата без консултация със специалист преди това.

Както и при Кето, има период на адаптация, в който се появяват неприятни симптоми като главоболие, умора, смущения в съня, но те отминават в първите 2-3 седмици. Ако вече сте на Кето, прехода към Карнивор е много по-лесен и в някои случаи дори неусетен.

 

Води ли до хранителен дефицит ?

Много кратък отговор – не. Червеното месо съдържа почти всички витамини и минерали, от които тялото се нуждае за да живее, включително желязо, цинк, селен, витамин В, витамин D, протеини и др. Единственото хранително вещество, което не съдържа, е витамин С. Но според специалисти в областта, тялото не се нуждае от допълнително количество витамин С при липсата на въглехидрати.

 

Какви рискове за здравето може да има Карниворовото хранене ?

Фибрите не са нужни за оцеляването ни, но са плюс в поддържането на добра чревна функция. За някои хора липсата им може да има негативен ефект. В Карниворовото меню няма фибри и процесът на движение в червата е доста по-муден при хранене само с месо и мазнини.

След продължителното консумиране само на месо има риск, организмът да не толерира по същия начин както преди храни като зеленчуци, зърнени храни, лактоза или пък преработени храни. Възможен е стомашен дискомфорт при консумацията им след известно време на Карниворова диета.

Потенциална опасност има и за бъбреците при метаболизиране на големи количества протеин. Именно за това тази диета не се препоръчва на хора с бъбречни проблеми.

 

Списък с Карниворово “одобрени” храни:

Месо
Това трябва да е основният източник на калории и трябва да е от пасищно животно. Това е изключително важно, тъй като при тази диета разчитате изцяло на витамини и минерали от естествен източник. Меса от животни, отгледани по друг начин могат да ви навредят! Тъй като ограничавате въглехидратите, месото с повече съдържание на мазнини е за предпочитане, за да може тялото ви да използва тези мазнини като източник на енергия.

Риба
Разрешени са сьомга, сардини, пъстърва, скумрия и сом. Точно като месото се стремете към най-тлъстата риба, която можете да закупите и тя нека бъде дива (същата причина както и при месото)

Яйца
Известни също като мултивитамин в природата, яйцата са идеалното съотношение на протеини, мазнини и основни хранителни вещества, за да поддържате тялото си най-доброто в диетата на месоядството. Яйцата е важно да са от домашни кокошки, които са имали достъп до трева, насекоми и слънце.

Костен мозък
Костният бульон е чудесен източник на протеини, който също помага за здравето на червата, кожата и ставите. Някои консумират костния мозък отделно и в сурово състояние и варят костите за бульон.

Млечни
Млякото, добито от домашни пасищни животни, са технически разрешени, тъй като идват от животно, но много от Карниворите се опитват да поддържат приема на млечни продукти в минимум, тъй като голям процент от хората в крайна сметка развиват непоносимост.

Мазни месни хранителни продукти
Използвайте свинска мас, лой и други животински мазнини, за да готвите храната си вместо да готвите с растително масло.

Подправки
Солта, пиперът, билките и подправките са разрешени, макар повечето хора да използват само сол. Придържайте се към прости съставки, които не съдържат захар или въглехидрати.

 

Има някои вариации на Карниворова диета, като например Кето-Карнивор. При този метод, основата се гради на Карниворово хранене, но от време на време се включват и някои зеленчуци. Карнивор може да се съчетае и с периодично гладуване. Това е изключително успешно при опити за намаляне на теглото.

Силно се препоръчва консумацията на вътрешности и особено на дробове, те съдържат най-голямо количество витамини. Отново обаче, важно е те да са от пасищно животно!

 

Примерно меню при Карниворов режим

 • Закуска – Яйца и бекон
 • Обяд – говеждо месо или сьомга
 • Вечеря – Пържола, гарнирана с масло или жълтък
 • Снакс – Пръжки или костен бульон

Много е по-просто и няма нужда да го усложнявате прекалено. Всъщност, ако обичате пържоли, можете да ядете за закуска, обяд и вечеря!

Карниворовата диета се счита и за биохак, чрез който се засилва мозъчната функция и притокът на енергия. Най-популярният и ефект е съкращаването на нужното време за сън и възтановяване. В сравнение с номалните 8-9 часа сън, Карниворите се наспиват с 5-6 часа сън.

 

Моят личен опит с Карнивор:

Направих експеримент със себе си за да установя лично какви плюсове и минуси има храненето. Тъй като вече бях напълно адаптирана към кетоза, не усетих абсолютно никакви признаци на кето грип или други неразположения.

 • Преминаването на Карнивор премахна напълно желанията за сладко, чийт дей, преяждане и снаксове.
 • Успешно съчетавам храненето с продължително гладуване 3-5 дни, като в никой от дните не изпитвам дори минимално усещане на глад.
 • В дните, в които не гладувам спя до 5 часа максимално и в останалата част от времето съм изключително продуктивна. REM фазата на съня при здрав възрастен е около 15-20% от времето на целият сън от 8-9 часа. По време на Кето прекарвам в REM средно 15% от 8 часа сън. При Карниворово хранене този процент се увеличи до 40% в рамките на 5 часа сън.
 • Когато огладнея, не ми се прияжда нищо друго освен месо. След нахранване нямам нужда от десерт, нещо, което при Кето е неконтролируемо.
 • След 3 седмици на Карнивор опитах в различни дни различни храни, за да видя реакцията им върху мен.
  -Един от дните ядох зелен банан – нямаше последствия.
  -В друг ден изядох шоколадово барче – беше наистина вкусно но пък след него имах силни коремни спазми, киселини и задържане на болезнени газове в продължение на 5 дни.
  -След това опитах броколи – получи се същото като след шоколадовото барче, но продължи само 2 дни.Опитах също и суровият вариант на Карнивор. Честно казано не ми е любимата храна, но пък забелязах огромна разлика в смилането на храната. Процесът е изключително плавен, засищането се случва в много по-ранен етап, което ме предпазва от преяждане и в часовете след храна усещах лекота в стомаха, но пък никакъв глад.

 

Не се колебайте да ми пишете, в случай че искате почече информация по темата или помощ в изготвяне на режим на хранене 🙂

 

 

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
%d блогъра харесват това: