Как напитките „без захар“ ни правят дебели и болни

Приемайки подсладител, хормоните ни реагират също както и при приема на бялата захар

Всички сме чували и поне веднъж употребявали изкуствения подсладител „захарин“. Спомням си много пъти, в които мислейки си, че съм на диета и отказвах захар, пусках в чая и кафето онези мънички таблетки, направени от първата в света изкуствена захар. С времето забелязах обаче, че промяна в теглото или здравето, благодарение на това вещество, няма. Аз свикнах да пия кафе и чай без захар, но повечето хора, които познавам, продължават да консумират захарни заместители.

 

В тази статия искам да открия защо захарните заместителивсъщност нямат разлика от захарта по отношение на диети и болести. Защо така известната „диетична сода“ изобщо не е такава.

 

Диетичната кока-кола е второто по популярност безалкохолно след обикновената. Следвайки тренда, производителите пуснаха на пазара над 6000 „диетични“ продукта. Любимите ни напитки и лакомства в диетична форма! Звучи направо прекрасно, нали ? ВСАА напитки, енергийни напитки, вкусни сокове… Всичко ни се предостави в желаната от нас форма – без захар!

 

След захарина се появиха и други заместители, които нашумяха като по-натурални и ниско калорични. Така се появи и сиропа от агаве, преработен от растението агаве. След него се появи стевия, екстракт от листата на южноамериканското растение Stevia rebaudiana, с минимален ефект върху кръвната захар. Други известни заместители на захар са царевичен сироп, оризов сироп, всички захарни заместители със суфикс –оза, като фруктоза, сукроза и др., всякакви захарни заместители с префикс –изо, като изоглюкоза, всичко с името сироп, кленов сироп и всичко с името захар, била тя кокосова захар, кафява захар и т.н.

 

С увеличаването на захарните заместители, учените установяват и разрастване броя на сърдечни заболявания, което ги кара да направят изследвания на потребителите на напитки „без захар“. Те откриват, че броят на хората, страдащи от метаболитен синдром, удари, сърдечни атаки, затлъстяване, нараства с употребата им на напитки „без захар“. Така дългогодишните клинични изследвания доказват, че изкуствените подсладители са много голяма вреда за здравето на човека.

 

Макар да нямат калории, въглехидрати, захар, а някои указват, че имат безброй витамини, диетичните напитки увеличават риска от сърдечни и метаболитни заболявания, както и затлъстяване.

 

Но защо? Нали са без „лоши“ съставки!
Защото причината не е толкова в калориите или в синтетичните витамини и минерали. Причината е в инсулина! Изкуствените подсладители може да спомагат за намален брой приети калории на ден, но те покачват нивата на инсулин, а инсулинът е това, което ни кара да складираме мазнини и да дебелеем. Инсулинът е и причината за диабет.

 

Приемайки подсладител, хормоните реагират също както и при приема на бяла захар, няма никава разлика. Инсулинът ще се покачи независимо от това дали поглъщате истинска захар или изкуствена. Да не говорим, че пък покачването му ще предизвика глад за още захар и от една напитка, те ще станат две и т.н. Диетичните напитки просто не са никак диетични. Единственото им предимство е липсата на калории, но това може да се постигне и с чиста вода с накиснат горски плод в нея – чудесен свеж вкус с минимална захарна съставка.

Замисляли ли сте се дали познавате някого, който е отслабнал благодарение на захарен заместител?
Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: