Какво е фастинг ?

Фастинг, или периодично гладуване е цикъл на гладуване и хранене. Това е много популярен метод за отслабване и подобряване на здравето.

Периодичното гладуване е древна тайна на здравето. Тя е практикувана през цялата човешка история.
Продължителното гладуване може да осигури огромни ползи, ако се прави правилно, включително загуба на наднормено тегло, лекуване на диабет тип 2 и много други неща.

Плюс това може да ви спести време и пари.

 

Какво е фастингът/периодичното гладуване ?

Това е доброволно лишаване от храна за духовни, здравни или други причини. Това се прави от човек, който не е с поднормено тегло и поради това има достатъчно съхранени телесни мазнини, за да живее. Правилното постене не трябва да причинява страдание и със сигурност никога смърт.

Доброволното лишаване от храна може да бъде за различен период от време, от няколко часа до няколко дни или ако е под медицинско наблюдение дори седмица или повече. Фастингът няма стандартна продължителност, но има някои популярни разпределения на времето за гладуване.

Например, можете да се лишите от прием на храна между вечерята и закуската на следващия ден, което да образува период от около 12-14 часа без каквато и да е храна. В този смисъл интермитентното гладуване трябва да се разглежда като част от ежедневието.

Основната дейност на фастинга е да позволява на тялото да функционира, използвайки съхранената си енергия и по този начин да изгаря излишна телесна мазнина.


Важно е да се осъзнае, че това е нормален процес и хората са развити, способни да постят за по-кратки периоди от време – часове или дни – без вредни последствия за здравето.

Телесните мазнини са просто хранителна енергия, която се съхранява в тялото. Ако не ядете, тялото ви просто ще изяде собствената си мазнина за енергия.

 

Ето как се случва този процес:

Когато се храним, поглъщаме повече храна, отколкото тялото ни може веднага да изразходи. Част от тази енергия трябва да се съхранява за по-късна употреба.

Инсулинът е ключов хормон, който участва в съхранението на тази хранителната енергия. Той се покачва при всяко хранене, помагайки да се съхранява излишната енергия по два различни начина.

Въглехидратите се разделят на отделни глюкозни (захарни) единици, които могат да бъдат свързани в дълги вериги, за да образуват гликоген, който след това се съхранява в черния дроб или мускулите. Има обаче много ограничено пространство за съхранение на въглехидрати; след като веднъж се достигне, черният дроб започва да превръща излишната глюкоза в мазнина. Този процес се нарича de novo lipogenesis (което означава буквално „създаване на нови мазнини“). Някои от тези новосъздадени мазнини се съхраняват в черния дроб, но повечето от тях се изнасят в други мастни натрупвания в тялото.

Макар че това е по-сложен процес, почти няма ограничение за количеството мазнини, които може да се създадат. Така че в нашите тела съществуват две допълнителни системи за съхранение на храна. Едната е лесно достъпна, но с ограничено пространство за съхранение (гликоген), а другата е по-трудно достъпна, но има почти неограничено пространство за съхранение (телесни мазнини).

Процесът протича в обратна посока, когато не ядем. Инсулиновите нива падат, сигнализирайки на организма да започне да изгаря съхранената енергия.

Гликогенът е най-лесно достъпният източник на енергия. Той се разгражда на молекули глюкоза, за да осигури енергия за другите клетки на тялото. Това може да осигури достатъчно енергия за захранване на голяма част от нуждите на тялото за 24-36 часа. След това тялото основно ще разгражда мазнините за енергия. Така че тялото действително съществува само в две състояния – съхранявайки хранителна енергия (увеличава магазините), или изгаряйки съхранената енергия (намалява магазините).

Ако започнем да ядем от ставането сутрин, и не спираме, докато не си легнем, прекарваме почти целия ден в състояние на хранене. С течение на времето ще натрупаме тегло, защото не сме позволили на тялото ни да изгаря съхраняваната енергия.

За да възстановим баланса или да намалим теглото си, ние просто трябва да увеличим времето, прекарано в изгаряне на енергия. Това е периодично гладуване. Ако ядете всеки трети час, както често се препоръчва, тогава тялото ви постоянно ще използва входящата храна за енергия. Неизползваната ще съхрани във вид на телесни мазнини.

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: