Истинската причина за затлъстяването

Тази статия е базирана на информация от една от най-добрите книги в сферата на гладуването а именно The Complete Guide to Fasting: Heal Your Body Through Intermittent, Alternate-Day, and Extended Fasting by Dr. Jason Fung & Jimmy Moore, която можете да си закупите от тук в Amazon или в онлайн PDF вариант (който е сравнително по-ефтин) от тук в Ebay

Д-р Джейсън Фънг е канадски невролог. Той е водещ световен експерт по периодично гладуване и диети с ниско съдържание на въглехидрати, особено за лечение на хора с диабет тип 2. Той е написал три здравни книги и е съосновател на програмата Интензивен диетичен мениджмънт.

 

Всеки един от нас е чувал и повечето от нас вярват, че причината за затлъстяването е приема на прекалено много калории. Следователно, ние получаваме съвети да ограничим броя на калориите и да увеличим физическата активност ако искаме да намалим теглото си. В продължение на години ние си мислим, че висококалоричните храни са причината да пълнеем и затова се опитваме вечно да се ограничим от нещо с вярването, че по този начин ще намалим излишните килограми.

Идеята е, че консумирайки по-малко калории, отколкото се използваме, в крайна сметка ще доведе до трайна загуба на тегло. Смята се, че само защото всеки грам протеин или въглехидрат съдържа 4 калории, то те са по-диетични в сравнение с мазнините, които имат 9 калории на грам. Разбира се, има голяма логика в този начин на мислене и би трябвало наистина да се лучва точно така. Но колко от вас са успели трайно да поддържат желаното тегло по този начин ? Колко физическо натоварване е нужно за да надвишите разхода на калориите които сте приели?

Аз лично опитах този режим много преди да започна да се храня без въглехидрати. И знаете ли какво се получи ? Обратен ефект! Йо-йо ефект и много други по-скоро вреди от колкото ползи от този вид хранителен режим.

Американският център в Атланта за контрол и превенция със затлъстяването е установил покачване броя на затлъстяващи хора в последните десетилетия. Нито един американски щат няма процент на затлъстяването по-нисък от 20% през 2015г, в сравнение с 20 години по-рано, през 1995г, когато нито един щат не е бил с процент на затлъстяване по-висок от 20% !

Така тук имаме два неоспорими факта:

  1. През последните 20 години конвенционален съвет за намаляване на телото е да ядем често и по малко и да се движим повече
  2. През последните 20 години броят на затлъстели индивиди е драстично увеличен

Правителствените огранизации препоръчват още от 70-те години целенасочено увеличение на консумацията на въглехидрати и намалянето на мазнини, с цел ограничение общия брой приети калории.

От 1970 г. насам потреблението на зеленчуци, плодове и зърнени храни се е увеличило и консумацията на червено месо, яйца и животински мазнини е намаляла, точно както в диетичните насоки препоръчани от USDA (U.S. Department of Agriculture). Но обещаните ползи никога не се се осъществили.

Заключението е, че всички сме опитали този метод и той не работи.

Новите научни изследвания доказват, че причината за затлъстяването далеч не е в калориите, нито пък изцяло във високовъглехидратните храни. Оказва се, че първопричината е на затлъстяването е на хормонална основа. Когато се храним, инсулинът ни се покачва, сигнализирайки на тялото ни да съхранява енергия в депата за по-късна употреба. Това е естествен механизъм на тялото за оцеляване, благодарение на който в продължение на хиляди години човечеството е съществъвало. Следователно, щом проблемът се корени в инсулина, значи решението се крие в намалянето му.

Кетогенната диета и периодичното гладуване са отличен метод за намаляване на инсулин.

Истината за горенето на мазнини се крие в консумирането на храни, които имат възможно най-малък ефект върху инсулина. Мазнините НЕ покачват нивата на инсулин. Протеинът го прави, но в по-малка степен, а въглехидратите направо го изстрелват нагоре! Ето поради тази причина, ние можем да изгорим излишно натрупаните мазнини и да запазим това си положение само и единствено отбягвайки храните които покачват нивата на инсулин.

Тъй като протеинът все пак има ефект върху инсулина и 50% от него се превръща в кръвна захар, той трябва сe консумира в умерени количества.

 

Какво е нужното количество протеин на ден ?

Тук ще ви поставя в голям шок, особено ако сте консуматор на протеинови прахове и всички онези силно рекламирани протеинови продукти (бар, палачинки, хляб и т.н).

Интернет е просто претъпкан с реклами на протеинови продукти и броят на инфлуенсъри, бодибилдъри и други личности, на които някои от нас или децата ни искат да подражават расте с всеки изминал ден. Обикновените десерти са изместени от нови продукти – протеинови такива, които ни се представят като полезни.

Помислете обаче, не е ли това поредният маркетинг обзел света?

Протеинът в никакъв случай не е препоръчителен в големи и ненужни дози. Свръх количеството което приемате се превръща в захар, покачва инсулина толкова, колкото и въглехидратите. Голям абсурд е и да се вярва, че тъпченето с протеинови субстанции гради мускули. Такова нещо няма. Мускули се градят с тренировки и вдигане на тежести, по никакъв начин с прахообразни разтвори.

Ако сте от хората, които консумират тези продукти, съветвам ви да спрете да инвестирате в ненужни за вас, та дори и вредни храни и напитки. Един протеинов шейк съдържа минимум от 30г протеин. Ако вие изпиете един на ден, храните се с високопротеинови храни, то дневната ви доза може би надхвърля 200г протеин.

А колко всъщност е необходимо да приемате зависи от вашето идеално тегло. Под идеално тегло разбирайте теглото, на което искате да се задържите. Ако например вие сте с тегло 70кг, имате излишни мазнини и желаете да се оттървете от тях, достигайки тегло от 60кг, то вие трябва да разделите 60 на 2 и резултатът, който в случая е 30, е грамажа нужен на вашето тяло. Приемането на по-високи стойности е просто излишно и няма да ви помогне в горенето на мазнини.

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: