Можем ли да спазваме Кето при проблеми с тиреоидита ?

 

Хормоните на щитовидната жлеза са от съществено значение за правилния растеж и развитие, тъй като те функционират в почти всяка клетка в тялото и играят основна роля за регулиране на метаболизма и за базовия енергиен разход (т.е. енергията, която изгаряте, ако просто лежите в леглото през целия ден – BMR) 

Не е тайна, че диетите могат да повлияят на нивата на хормоните на щитовидната жлеза и че диетите с много ниско съдържание на въглехидрати могат да предизвикат тези промени. 

Независимо от диетичния състав обаче, гладуването и тежкото ограничаване на калориите е свързано с намалената функция на щитовидната жлеза. Това е поради механизма за оцеляване в отговор на възприетия глад. 

Влиянието на хранителния състав върху нивата на хормоните на щитовидната жлеза, независимо от ограничаването на калориите, остава спорно. 

Ако кетогенната диета имитира физиологичното състояние на глад, дори и без ограничение на калориите, тогава може да се предположи, че нашите хормони биха реагирали така, както биха били подложени на глад.

Много блогове и материали в интернет обичат да сочат с пръсти и да твърдят, че кетозата ще унищожи щитовидната ви жлеза, но просто няма достатъчно изследвания, които да подкрепят това твърдение. 

Голяма част от тези предположения се основават на изследвания на диети с ниско съдържание на въглехидрати, които са силно ограничени в отношение калориите.

Няма проверени проучвания при хора, показващи, че добре формулирана кетогенна диета причинява увреждане на щитовидната жлеза. 

Освен това един от най-разпространените начини на хранене или диети, препоръчвани на хора с тиреоидитни заболявания е всъщност диета с ниски стойности на захар. Така наречената Специфична въглехидратна диета. В нея въглехидратите са разделени според химичната им структура, като позволени са само монозахаридните.

Изключва се и глутен, захар, скорбяла, преработени храни и др. Това нарежда тази диета в категорията на нисковъглехидратните. Позволените храни са до голяма степен същите като храните консумиране по време на кетогенно хранене. 

Разликата между кетогенна и други нисковъглехидратни диети е, че при другите диети целта не е да се достигне състояние на кетоза.

Най-важното при тиреоидни заболявания е да не намаляте калориите.

Можете да практикувате и фастинг, както и кето, и други режими на хранене, но с важното условие да се уверите че в периода на хранене си осигурявате нужните калории за деня.

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: