Здравословно ли е наистина храненето, известно като „здравословно“

Има тенденция, която определя здравословното хранене като просто един сбор от макронутриенти (въглехидрати, мазнини, протеини), с препоръчителен процент от всеки мактонутриент, като в последните години силно се препоръчват нискомаслените продукти.

Според американските здравни съвети, препоръчителното количество полезни мазнини на ден е 30% от общия калориен прием.

Интересно обаче, няма никакви доказателства, потвърждаващи тази теория. Погледнете реално и се замислете върху съдържанието на етикета – колкото по-нискомаслен е продукта, толкова по-високи са стойностите на захари, често скрити дори и под други наименования за да успеят да заблудят потребителя непознаващ всички наименования на захар.

В основата на този препоръчителен прием се крие неправилното предположение, че всички макронутриенти са еднакви. Това обаче изобщо не е вярно. Екстра върджин зехтин не е същото като маргарин, макар и двете неща да са 100% мазнина. Нашите тела реагират по коренно различен начин на тях. Протеин от сьомга не се равнява на протеин от високо преработен глутен. Въглехидратите в захарта не са същите като тези в броколите.

Всичко това се отнася и до калории. 100 калории от зелена салата не се равняват на 100 калории от вафла.

Разчитането на макронутриенти и калории прави храненето далеч по-сложно от колкото е, да не говорим, че то не е и здравословно, макар да съдържа всички макронутриенти. Затова, най-добрият съвет е да се фокусираме към елиминацията на специфични продукти от храненето.

Високите нива на исулин са в основите на много от метаболитните заболявания и за тези, с такива заболявания е от изключителна важност да наблюдават влиянието на определени храни върху инсулина.

Гладуването е, разбира се, най-мощното средство за намаляне на инсулиновите нива, но ние не можем все пак да гладуваме вечно. Ето за това ви споделям няколко прости правила за спазване, които всъщност ще определят вашето хранене като здравословно.

 

Яжте непреработени храни

Човечеството се е развило, хранейки се с непреработени храни. Нашите предци са оцелявали с високи количества на белтъчини и мазнини, както и въглехидрати от зеленчуци. Човеците не са създадени за да се хранят с преработени храни. Преработката на храните отнема техните важни съставки. Отнемането на мазнини от пшеничните зърна за да се превърнат в бршно прави крайния продукт почти чист въглехидрат без никакви ползи. Пшеницата е натурална, брашното не е. Резултатът от консумацията на преработени храни са болестите.

В храните богати на въглехидрати няма нищо присъщо за нездравословни такива, но след като те бъдат преработени нещата много се променят. Същото важи и за преработката на мазнини. След обработка от полезни те се превръщат в богати на токсини и заплашват здравето на човека. Истинските храни нямат етикети и не се продават в опаковка! 

 

Намалете захарта и рафинираните зърна

Рафинирани брашна, царевични продукти са тези от които се пълнее най-много, макар да имат толкова калории, колкото и други продукти от които не се пълнее, тук броят на въглехидрати е от по-голямо значение.

Елиминацията на тези храни е особено важна при хора с метаболитни заболявания.

Яжте повече натурални мазнини и по-малко изкуствени такива – трансмазнини

Мононенаситени мазнини, каквито има в зехтина, ядките, авокадо са напълно здравословни. Мазни риби и меса, са също натурални мазнини, които в никакъв случай не са вредни, напротив, сьомга например е доказано да има заслуги в намалянето на риска от сърдечни заболявания.

Трансмазнини се съсдържат в тестени закуски, бисквити, вафли, торти дълбоко пържени храни, маргарини. Човешкото тяло не може да толерира обработката им и повишава лошия холестерол (LDL), намаляйки добрия (HDL), което води до увеличаване риска от заболявания на сърцето, диабет тип 2 и др.

Винаги четете етикета, но не вярвайте на 100% на информацията написана на него.

Производителите имат правото да пишат на етикета нулева тойност на трансмазнини, ако една порция от този продукт съдържа до 0.5 гр трансмазнини.

Какво означава това ? Това може да ни подведе, защото някои продукти като например солети, са разделени на порции, но ние не изяждаме една солета, а цял пакет. В такъв случай трансмазнините са далеч над нулата написана на етикета.

 

Комбинирайте балансираното здравословно хранене с периодично гладуване

Повече за периодичното гладуване може да прочетете в категорията “Периодично гладуване”

 

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: