Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетогенна диета

Кето диетата е силно популяна с ефекта си в отслабването. Има случаи обаче, когато стриктното и спазване може и да не доведе до очакваните резултати.

В такива случаи е необходимо да се направят кръвни изследвания и да се разгледат различни фактори, които могат да възпрепядстват процесите в тялото. Възможно е тялото да е в дефицит на компонент с основни функции и това да е причината за проблема с теглото.

Един от дефицитите, който може да попречи на отслабването, е дефицит на желязо.

Причината за това е, че много протеини и ензими се нуждаят от желязо за да функционират. Един от тях се нарича Цитохром. Той е необходим за т.нар окислително фосфорилиране – основен път за производство на енергия в тялото. Ако ние се изпречваме на този път, ще имаме трудности в метаболизирането на енергия, което ще забави значително разхода на енергия и ще ни попречи да отслабваме.

Проучване на Отделението по вътрешна медицина в Университетска болница Абант Иззет Байсал, Болу в Турция, открива, че лечението на анемия с дефицит на желязо предизвиква загуба на тегло и подобрява метаболитните параметри. Загубата на тегло е постигната без промени в храненето, единствено чрез лечение на дефицита.

 

 

Какви са симптомите на дефицит на желязо ?

 

Интересни но сигурни признаци за твърде нисък феритин са силно желание за лед, наречено Пагофагия или пък подритване повреме на сън, известно като Синдром на неспокойните крака. Други признаци могат да бъдат необяснима умора, виене на свят, хронично главоболие, шум в ушите.

Какво изследване да направим за да разберем дали сме в дефицит на желязо ?

Нужно е изследване на феритин. Феритин е протеинът, отговорен за запаса на желязо. Редовните изследвания на феритин могат да определят нивата, да се определи оптимално ниво и да се следи прогреса в повишаването му.

Тестът за феритин не е нищо повече от обикновен кръвен тест, но е важно да разбираме добре резултата. Повечето лабораторни норми сочат от 15 до 200 ug/L, което е доста абсурдно. Оптималните нива са от поне 70 до дори 500 ug/L в някои случаи.

Нивата на желязо могат да бъдат значително ниски при жени, освен заради месечният цикъл и заради бременност и раждане. Така че в повечето случаи са засегнати жени. При мъже, причинители на нисък феритин са обикновено кървящи хемороиди или дефицит от храна в по-редки случаи.

 

Кои храни всъщност ни доставят усвоимо желязо ?

 

Диетичният избор е също фактор с огромно влияние, тъй като не всяка храна, съдържаща желязо, всъщност има формата на желязо, усвоимо от човешкият организъм. Формите на желязо са две – хемово желязо, намиращо се в животинските храни (над 45% от желязото в червеното месо е хемово) и нехемово желязо, намиращо се в растителните храни. Нехемовото желязо е значително по-малко бионалично и липсата на животински продукти в храненето е сигурен начин за постигане на дефицит на желязо.

Яйцата и млечните продукти, също съдържат малко количество желязо, но то е в нехемова форма, което не прави тези храни добър източник на желязо.

Макар да има данни за Витамин С, подпомагащ абсорбирането на нехемово желязо, това няма база за сравнение с прием на хемово желязо.

Много от растителните храни са известни като източници на желязо, но не бива да пренебрегваме факта, че те съдържат и антинутриенти, които всъщност попречват на усвояването на желязо от човешкия организъм.

Това са например Танини, тип Полифеноли, които се намират в чай, шоколад, горски плодове, ядки, семена и др. Танините силно инхибират усвояването на желязото.

Друг такъв инхибитор са Оксалатите, които са например в спанак, киви и др. Поради тази причина, желязото в спанака може да е усвоимо, когато той е сготвен, което унищожава оксалатите в него, но пък в сурова форма е напълно неспособен да ни достави каквото и да е желязо.

 

Заключението е, че червеното месо, както и органните меса са наистина най-добрият източник на усвоима форма на желязо за човека.

Причината поради която червеното месо е толкова подходящ източник на желязо е, че в състава му е протеинът миоглобин, който съдържа желязо и е отговорен за транспортирането на кислород до мускулите.

Миоглобинът е и причината за цвета на месото. Много хора мислят, че червеният цвят на „кървавите“ пържоли е кръв, докато той всъщност е протеинър миоглобин. Колкото по-тъмно е месото, толкова по-богато на миоглобин е то.

Досещате се, че в пилешкото например почти няма такъв протеин, следователно няма и източник на желязо.

 

 

Суплементиране с добавки

 

Ако поради някаква причина консумацията на червено месо трябва да е ограничена и единственият начин да си набавите желязо са добавки, има някои особености, които може да са важни.

Добавките от желязо са обикновено дразнещи стомаха и предизвикващи запек. Има някои, които са по-щадящи, така че изберете първо тях.

По принцип се препоръчва ежедневният им прием, но през 2017г. , проучване откри, че взимането им през ден всъщност ускорява усвояването.

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: