Как се гладува периодично?

 

Периодичното гладуване е начин на хранене, който цикли между периоди на гладуване и хранене. Вида храна не е определен или стриктен, а по-скоро времето когато трябва да я ядете. В това отношение на това не се гледа като на диета, а по-скоро като начин на хранене.

Можете да практикувате периодично гладуване следвайки няколко различни метода. Нека разгледаме най-популярните от тях:

• Диетата 5: 2:

При този метод се храните нормално пет дни в седмицата и гладувате напълно останалите два дни. Ако ви е много трудно можете да опитате с едно хранене на ден от по-малко калории. В този случай се препоръчват не повече от 500 калории за жени и 600 за мъже по време на всеки от двата дена „фастене“. Не е нужно двата дни да са последователни.

• Ядене-неядене 24ч.:

С този метод редувате нормално хранене в продължение на 24 часа с нулево или много ниско калорийно (500-600 кал.) през следващите 24 часа. Започвате всеки 24-часов период по време на вечеря и пропускате едно или две хранения, но не и трите. Не започвайте този метод ако сте начинаещи. Преминете плавно към такъв метод. 

• 16: 8 или 14:10:

Тази версия е известна още като “ппрозорец на хранене” и е най-лесна за начинаещи.
Ядете по време на 8- или 10-часов прозорец и постите останалите 16 до 14 часа на всеки 24-часов период. Например спирате да ядете в 19 ч. и не ядете в продължение на 14 часа до 9 ч на другата сутрин. Можете да започнете с 12 или по-малко часа и да практикувате докато успеете да изкарате повече часове на глад.

• Воинска диета:

Warrior diet or Fast & Feast – това е много популярен начин на хранене. Просто не се храните цял ден (не приемате никакви калории) и вечерта изяждате една голяма порция храна. Много е важно храната да е пълноценна и непреработена, за да си набавите нужните витамини и минерали. Освен това, опитайте да не преяждайте, хранете се бавно и не се тъпчете излишно. 

• Спонтанно прескачане на хранене:

При този метод просто пропускате хранене когато не се чувствате много гладни. Може да пропуснете вечеря или закуска и по този начин да направите един лек курс на гладуване.

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: