Грижа за здравето с ферментирали храни

 

Ферментиралите храни са богати на полезни пробиотици и са свързани с редица ползи за здравето – от по-добро храносмилане до по-силен имунитет.

 

Какво е ферментацията?

Ферментацията е древна техника за консервиране на храната. Процесът и до днес се използва за производство на храни като вино, сирене, кисело зеле, кисело мляко и комбуча.

По време на ферментация въглехидратите и протеините се разграждат с помощта на бактерии. Това е напълно естествен процес, чрез който микроорганизмите превръщат въглехидратите – като нишесте и захар – в алкохол или киселини. Ферментацията увеличава съдържанието на ценни вещества в храната и ги прави по-лесно смилаеми и усвоими. Когато ядем храна, съдържаща живи култури, подпомагаме баланаса в стомашно-чревния тракт и доброто храносмилане.

Ферментацията също насърчава растежа на полезни бактерии, известни като пробиотици. Доказано е, че пробиотиците подобряват имунната система, както и храносмилателното и сърдечното здраве. Следователно, добавянето на ферментирали храни към диетата ви може да е от полза за цялостното ви благополучие.

 

Какви са ползите от ферментирали храни?

Редица от ползи за здравето са свързани с ферментацията. Всъщност, ферментиралите храни често са по-хранителни от неферментираната им форма.

 

  • Подобряват храносмилането и усвояването на храните

Пробиотиците, произведени по време на ферментацията, могат да помогнат за възстановяване на баланса на добрите бактерии в червата и могат да облекчат някои храносмилателни проблеми. Доказателствата сочат, че пробиотиците могат да намалят неудобните симптоми на синдром на раздразненото черво (IBS).

 

  • Подсилват имунната ви система

Бактериите, които живеят в червата ви, оказват значително влияние върху имунната ви система. Благодарение на високото си съдържание на пробиотици, ферментиралите храни могат да дадат тласък на имунната ви система и да намалят риска от инфекции. Консумирането на ферментирали храни може също да забърза оздравителния процес.

 

  • Правят храната по-лесна за смилане

Ферментацията спомага за разграждането на хранителните вещества в храните, като ги прави по-лесни за храносмилане от техните неферментирали състояния.

Например, лактозата – естествената захар в млякото – се разгражда по време на ферментацията на по-прости захари – глюкоза и галактоза. В резултат на това хора с непоносимост към лактоза обикновено могат да се хранят с ферментирали млечни продукти като кефир и кисело мляко.

Освен това, ферментацията спомага за разграждането и унищожаването на анти-хранителни вещества – като фитати и лектини – съединения, намиращи се в семената, ядките, зърнените култури и бобовите растения, които пречат на усвояването на хранителните вещества.

Ферментирали храни и здравето на стомаха

Храносмилателната система е дом за повече от 500 различни вида бактерии, които са част от нормалната чревна микрофлора. Те принадлежат условно към три основни групи микроорганизми:

Полезни – влияят благоприятно върху организма. От съотношението им се определя работата на хранителния тракт и имунната система.

Условно-патогенни – при нормални условия не могат да предизвикат заболяване, но ако тялото е с нарушени защитни сили се превръщат в болестотворни.

Патогенни – причиняват вреда.

Чревната флора е силно податлива на външни влияния. Замърсяването на въздуха и природата, от която сме част, стресът, неправилното хранене, антибиотиците, които приемаме, недоспиването, буквално убиват добрите бактерии в организма.

Пробиотиците могат да помогнат на добрите бактерии и да поддържат баланса на чревната флора.

 

Добре е да знаете:

  • Ферментиралите храни не бива да преминават през допълнителна топлинна обработка (печене, варене, стерилизация).
  • Добре е храните, съдържащи живи култури да са част от всекидневното меню и да са разнообразни – кисело мляко, кефир, боза.
  • Да не забравяме пребиотиците – добре е да приемаме пребиотици – храната на пробиотиците.

 

От къде да намерим ферментирали храни ?

Препоръчително е ферментиралите храни да са от естествени екологични източници, а животинските продукти да са от щастливо отгледани пасищни животни.

Освен това, ферментирането на зеленчуци в домашни условия е изключително лесен процес. Подготовката за ферментацията отнема само няколко минути, а самата ферментация по-малкo от седмица. Според вкуса, вие сами решавате колко още да ферментира хранатa преди да започнете да я консумирате.

Почти всеки зеленчук може да се ферментира, а ферментиращатa продукция е чудесен начин да си осигурите добро хранене целогодишно! Ферментирайте един зеленчук самостоятелно или създайте микс от много различни видове, заедно с билки и подправки, за голямо разнообразие от култивирани храни.

 

 

 

 

 

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: