Глад – що е то ? 3-та част

…Продължение на темата Глад – що е то ? 2-ра част

 

Метаболитно упражнение

Целта на това е периодичното гладуване да се подчертае като стратегия за упражняване и укрепване способността на тялото да съществува в гладно състояние, да изгаря мазнини, вместо непрекъснато да гори захар (глюкоза).

Подобно на всичко друго, тази способност може да бъде затвърдена с времето и практиката. Но тази способност също и атрофира или намалява с времето и липсата на практика, точно както мускулите атрофират, когато счупите ръката си например и трябва да носите гипс в продължение на седмици.

Прекарването на време в гладно състояние е всъщност форма на упражнение – Метаболитно упражнение

 

Всъщност, има много връзки между упражненията и гладуването. Упражненята ви осигуряват всички от следните велики неща:

• Намаляване на кръвната захар.
• Намаляване нивото на инсулина.
• Увеличаване инсулиновата чувствителност.
• Повишава окислението на клетъчните мазнини.
• Увеличава глюкагона (обратното на инсулина).
• Увеличава растежния хормон (обратното на инсулин).

Не винаги обаче има време или възможност за упражнения. Истината е, че можете да постигнете всички ползи изброени по-горе, а дори и още много други, правейки АБСОЛЮТНО НИЩО!

Тайната е в периодичното гладуване – удължаване на времето, което прекарвате през деня си в състояние на глад или НЕ хранене.

Удължаването на времето ви на глад е всъщност форма на метаболитно „упражнение“, в което тренирате тялото си бързо и ефективно да мобилизира свободни мастни киселини от мастната тъкан. Нещо, което може да се подобри с метаболитната „практика” на гладно. При периодично гладуване изкарвате повечето време от деня си в „гладуване“ (и по-малко) време в “храненене”.

Доказани ползи от периодично гладуване:

 • Отслабване
 • Подобряване на метаболизма
 • Подобрява управлението на глада
 • Подобрява мозъчната функция и продуктивността
 • Подобрява имунната система
 • Бори се с ракови клетки (те са зависими от глюкоза)
 • Прекратява диабет
 • Намаля възпаления
 • Убива „лошите“ бактерии
 • Помага за произвеждане на нови клетки (така подобрява и подмладява кожа, коса, вътрешни органи)
 • Подобрява състояние на алергии
 • И много други..

 

По-рядко хранене и по-често гладуване

Един от най-добрите начини за постигане на безпроблемна и дълготрайна загуба на мазнини. Започнете като се научите да ядете две хранения на ден. Най-лесно става с премахване на закуската, макар да сте чували, че закуската е най-важното хранене.

Най-лесният и най-добрият начин да постигнете това?

Използвайте факта, че през нощта докато спите сте в гладно състояние и го продължете след ставане сутрин като прескочите закуската (пиенето на кафе прави това по-лесно и по-приятно, плюс кафето има много ползи за здравето).
*Тук е важно да отбележим, че кафето трябва да е без захар, мляко или други ароматизатори. Единствено си позволете Стевиа или подобрен подсладител ако е много необходимо. Всичко друго, съдържащо калории ще прекъсне състоянието на глад.

Продължете деня с лек обяд, като прекъсването на глада е по-добре да започне с храна богата на мазнини, след това преминете към друг вид храна. Изяжте обилна вечеря богата на мазнини за да не изпитвате глад на следващата сутрин.

Обикновено състоянието на хранене започва, когато започнете да ядете и през следващите три до пет часа тялото ви смила и абсорбира храната, която току-що сте яли. Инсулинът се повишава значително, напълно изключва изгарянето на мазнини и също така задейства складирането на калории, които се съхраняват във форма на мазнини.

След първите няколко часа, споменати по-горе, тялото ви влиза пост-абсорбационно състояние, по време на което компонентите на последното хранене все още са в циркулация.

Пост-абсорбционното състояние продължава от до 8 до 12 часа след последното ви хранене и това всъщтност момента когато навлизате в това състояние, което наричаме „гладно“.

Навлизането в напълно гладно състояние отнема 12 часа от последното ви хранене. Това е и времето когато ползите от гладуването започват да се активират.

 

Избягвайте консумацията на въглехидрати

Консумирането на въглехидрати, особено на рафинирани въглехидрати без фибри, удълважа състоянието на хранене, тъй като въглехидратите повишават глюкозата и инсулина повече от другите макронутриенти (мазнини,белтъчини).

Като цяло, когато ядете храна, тялото ви прекарва няколко часа в обработката на тази храна и изгарянето на това, което току-що сте консумирали, а не на складираните ви мазнини.

Понеже има всичко това с готовност на разположение и лесно за изгаряне (благодарение на храната, която ядохте), тялото ви ще избере да използва това като енергията, а не съхранените мазнини.

 

 

 

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: