Глад – що е то ? 2-ра част

…Продължение на темата Глад – що е то ? 1-ва част

 

Човешкото тяло е предназначено за плавен преход между две различни и противоположни състояния: „Нахранен“ и „Гладен“.

В състояние на хранене инсулинът се повишава и това сигнализира на тялото да съхранява излишните калории в мастните клетки. В присъствието на инсулин, изгарянето на мазнините спира, докато вместо това тялото изгаря глюкозата (от последното ви хранене).

В гладно състояние инсулинът е нисък, докато глюкагонът и хормоните на растежа (противоположни на хормоните на инсулина) са повишени. Тялото започва да мобилизира натрупаните мазнини от мастните клетки и изгарянето на тази мазнина за енергия (вместо глюкоза).

Практическото значение на всичко това? Можете да изгорите съхранени телесните мазнини само докато сте в гладно състояние, както можете да съхранявате повече телесни мазнини докато сте в състояние на хранене.

 

Инсулинова резистентност

За съжаление, с течение на времето изглежда, че изразходваме все по-малко и по-малко от времето си в състояние на глад и повече време в състояние на хранене. В резултат на това телата ни и клетките ни прекарват все по-малко време в мобилизиране и изгаряне на съхранената телесна мазнина за енергия и пътищата на изгаряне на глюкозата се използват прекомерно.
 
В крайна сметка инсулинът е с високи нива през цялото време и тялото избягва изгарянето на съхранените мазнини, като разчита главно на глюкоза. С течение на времето това хронично излагане на толкова инсулин води до “инсулинова резистентност”, когато тялото секретира още повече инсулин в отговор на храненото състояние. Хроничната инсулинова резистентност е причина за Синдрома на метаболизма наречен “затлъстяване” – коремна мастна тъкан, високи триглицериди, нисък HDL или “добър” холестерол, високи нива на глюкоза и евентуален диабет тип 2 (1 от 12 човека на Земята понастоящем имат диабет 2, докато 35% от възрастните и 50% от по-възрастните хора имат метаболитен синдром или преддиабет).
 
Човек с инсулинова резистентност изгаря предимно глюкоза на клетъчно ниво и рядко получава възможност да изгори телесните си мазнини. Когато се изчерпи глюкозата от последното хранене се преминава към гладно състояние за изгаряне на мазнини. Настъпва огладняване и такъв организъм става гладен за повече глюкоза (от въглехидрати), тъй като телата и клетките имат намален капацитет за мобилизиране и изгаряне на мазнини за енергия.
 
Така такива хора ще прекарват по-голямата част от деня в капана на един цикъл на хранене на всеки няколко часа, подхранване с глюкоза и след това гладуване, докогато кръвната захар спадне отново. Гладът ще настъпи пак и процесът ще се повтори, потрети и т.н

 

Адаптация към горене на мазнини

 

Хората имат способността да се адаптират към горене на мазнини вместо да ги съхраняват. Това обаче отнема време и практика, и вашето тяло трябва да направи редица неща, които бавно да регулират (или увеличат) пътищата за изгаряне на мазнини. Това включва подобряване на инсулиновата чувствителност с цел понижаване на инсулина и стимулиране на мазнинната мобилизация, както и регулиране пътищата за изгаряне на мазнини на клетъчно ниво (в митохондриите).

Има няколко начина за подобряване на мазнинната адаптация или способността за успешно изгаряне на съхраняваната телесна мазнина за енергия, и те включват:

  • Диети с ниско съдържание на въглехидрати. Храненето с ВМ-НВХ (Високо мазнинно-ниско въглехидратно хранене) подобрява способността на организма да използва мазнините
    за енергия вместо глюкозата, тъй като има повече мазнини и по-малко глюкоза по всяко време, дори и в състояние на хранене.

  • Упражнения. Упражненията с висока интензивност бързо изчерпват глюкозата и гликогена, принуждавайки тялото да превключи и използва повече мазнини за гориво.
        *Тук е важно и тяхното правилно изпълнение. Не следвайте програми, които налагат методи като 30сек. натоварване с 30сек почивка! Правилното изпълнение на HIIT (high intensity interval training/високоинтензивна тренировка) се състои в натоварване до максимално висок сърдечен ритъм за около 15 до 30 секунди, след което почивка до пълно възтановяване, дори това да отнема 2-3 минути.

  • Ограничаване на калориите. Консумирането на по-малко калории също се равнява на по-малко количество глюкоза за гориво, така че тялото е по-често е принудено да разчита на съхраняваните мазнини за гориво. Ядете естествено най-ниски на калории храни, като увеличавате плътността на хранителните вещества, консумирате цели, естествени, непреработени, „чисти“ храни, намерени в природата (избягвайте напълно преработените храни).

  • Периодично гладуване и прекарване на повече време в гладно състояние, което дава на тялото повече „практика“ в изгарянето на мазнини.

 

Следва продължение…

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: