Антинутриенти: Какво трябва да знаем за лектините?

Какво представляват лектините?


Лектините са вид протеин, който може да се свърже с клетъчните мембрани. Те се свързват със захарта и се превръщат в “глико” частта на гликоконюгатите върху мембраните. Лектините предлагат начин молекулите да се слепят, без да се включва имунната система, което може да повлияе на взаимодействието между клетките и да наруши правилното им функциониране.
Лектините са в изобилие в сурови бобови растения и зърна, картофи, патладжани, домати и изобщо в повечето плодове и зеленчуци и най-често се намират в частта от семето, която се превръща в листo, когато растението покълне, известен още като котиледона, но и върху семенната козина. Те също се намират в млечните продукти и някои зеленчуци. Докато съдържанието на лектин в храната е доста постоянно, генетичната промяна на растенията създава известни различия.Лектините в растенията са собствена защита срещу микроорганизми, вредители и насекоми. Те може също да са се развили като начин семената да останат непокътнати, докато преминават през храносмилателната система на животните, за по-късно разпръскване. Лектините са устойчиви на храносмилането на човека и те влизат в кръвта непроменени.

Защо лектините са толкова важни?


Смята се, че лектините играят роля в имунната функция, растежа на клетките, смъртта на клетките и регулирането на телесните мазнини.
Имунен отговор и токсичност

Тъй като ние не усвояваме лектините, често произвеждаме антитела срещу тях. Почти всеки има антитела към някои лектини в тялото си. Това означава, че нашите реaкции към тях са различни. Някои храни могат дори да станат непоносими, след като червата се наранят от друг източник и на лице е чревна пропускливост. Наличието на конкретни лектини може да стимулира реакция на имунната система.
Има някои лектини, които никой не бива да консумира. Някога мислили ли сте защо не сте виждали кълнове на червен боб ?Това се дължи на фитохемаглютинина в тях – лектин, който може да причини отравяне с червен боб. Отравянето обикновено се причинява от поглъщането на суров, накиснат червен боб. Само четири или пет сурови зърна могат да предизвикат симптоми.

Суровият червен боб съдържа от 20 000 до 70 000 лектинови единици, докато напълно свареният боб обикновено съдържа между 200 и 400 единици.

Влиянието на лектините върху чревната стена може да предизвика отговор на имунната система, тъй като защитните сили на организма се насочват към атака на нашествениците.
Симптомите могат да включват кожни обриви, болки в ставите и общо възпаление.
Лектините и чревната стена

Лектините могат да повредят чревната лигавица и да причинят стомашно-чревни проблеми и влошаване на състояния, свързани с чревна пропускливост. Изследователи дори са намерили силна връзка между лектини и аутизъм при деца, тъй като тези деца са с много висок процент на пропускливост на червата.

Докато храната преминава през червата, тя причинява незначителни щети на чревната лигавица. Обикновено клетките “поправят” тези щети доста бързо. Тъй като целта на лигавицата на червата е да запази добрите молекули от поетата храна и да изхвърли ненужните, важно е клетъчната система за “поправка” да работи с пълна ефективност.
Лектините обаче, могат да попречат на тази реконструкция и да попречат на нашите клетки да се регенерират толкова бързо, колкото е необходимо, за да запазят чревната лигавица. По този начин, естествените ни защитни функции на червата са компрометирани след настъпване на увреждането и червата могат да станат пропускливи, позволявайки на различни молекули (включително нежеланите) да преминават отвъд стената на червата. Възможно е също да не усвояваме правилно други важни неща, като витамини и минерали в следствие на това.
Когато поемем твърде много лектини, това сигнализира на чревната лигавица в знак на евакуация на чревния тракт. В резултат следва повръщане, спазми или разтройство.

Как да неутрализираме лектините (или по-скоро част от тях)

 

Покълване

Покълването на семена, зърна или боб намалява съдържанието на лектин.

Като цяло, колкото по-дълга е продължителността на покълването, толкова повече лектини се деактивират. В някои случаи обаче, лектиновата активност се засилва чрез покълване, като например при кълновете от люцерна (alfalfa). Лектините в някои зърна и боб са в семенната козина. Докато покълва, козината се метаболизира – елиминира лектините.

Накисване и готвене

Това е може би най-класическият метод за приготвяне на боб и зърна.

Накисвайте боб и бобови растения за една нощ, а водата сменяйте често. Отцедете и изплакнете отново преди готвене. Добавянето на натриев бикарбонат (сода за хляб) към вкисналата вода може да помогне за допълнително неутрализиране на лектините.

Ферментиране

Ферментацията позволява на полезните бактерии да усвояват и превърнат много от вредните вещества в полезни.

Това може би е причината най-здравословните популации да се придържат към ферментирали соеви продукти като miso, tempeh, tamari и natto. Дори някои зеленчуци, например зеле, могат да имат по-малко анти-хранителни вещества, когато ферментират. Културите с история на хранене със зърно, традиционно са използвали някаква форма на ферментация за обработка на зърната.

Не всички лектини се унищожават напълно чрез тези методи, а някои особено упорити лектини в боба остават без значение колко продължително е ферментирането.

 

Някои храни с най-ниско съдържание на лектини

 

Животински храни:

Агнешко, телешко, птиче, заешко, патешко месо, костен бульон, дреболии, миди, хайвер, саридини, сьомга

Растителни:

Авокадо, тиквички, броколи, зеле, аспержи, брюкселско зеле, карфиол, краставици, ряпа, сладък картоф, моркови, лук, магданоз, зехтин, кокосово масло

Сподели в

Оставете коментар

Translate »
error: Content is protected !!
%d блогъра харесват това: